Den hellige Erminus av Perugia

Minnedag: 24. april

nullDen hellige Erminus (it: Erminio) var en martyr som ble æret i Perugia i regionen Umbria i Midt-Italia. Msgr. Marc’Antonio Oddi, viseregent av Roma og senere biskop av Perugia, ga sin bror Giacomo, erkediakon i kapittelet i katedralen der, to «kropper av helgener» som var hentet fra de romerske katakombene. Det ene ble sagt å være av martyren Agnesia, og det ble donert til kapitlet. Det andre var av Erminus og ble plassert i kirken San Benedetto fuori le mura, som i dag tilhører klarissene. Erminus’ levninger ble flyttet til denne kirken den 23. april 1662 med stor pomp og prakt og en overdådig prosesjon. Han ble plassert under alteret i «et utskåret og forgylt treskrin».

Dette fortelles i et manuskript i det kommunale biblioteket i Perugia. Lanzoni sier at i det i denne kirken er funnet en inskripsjon: Hermirzius plumbatis coesus, med krone, palme og hans monogram på høyre side, men han legger til at den er falsk. Det er sikkert fordi rapporten fra translasjonen av Erminus’ legeme i Perugia, som finnes i manuskriptet nevnt ovenfor, gjør det klart at det var forberedt bare for denne anledningen.

Bortsett fra denne «hellige kroppen» (corpo santo) vet vi ikke noe om Erminus’ personlighet eller martyrium, men pave Klemens XIII (1753-69) ga tillatelse til å feire votivmesser til hans ære, og hans minnedag feires fremdeles den 24. april.

Kilder: santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. august 2014

av Per Einar Odden publisert 14.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04