Den hellige Ernst av Zwiefalten (d. 1147/48)

Minnedag: 7. november

Den hellige Ernst av Zwiefalten, steinskulptur fra rundt 1520 (?) i domkirken St-Pauli i MünsterDen hellige Ernst (Ernest; lat: Ernestus) ble født en gang på slutten av 1000-tallet i Tyskland. Ifølge overleveringen var han en adelsmann fra Steusslingen, greve av Hohenstein. Han levde først et verdslig liv, men senere omvendte han seg. Han kom i 1119 som benediktinermunk (Ordo Sancti Benedicti – OSB) til klosteret Zwiefalten (Duplices Aquae) ved Donau i kongeriket Württemberg. Klosteret var grunnlagt i 1089 av grevene Kuno og Liutold av Achalm. Han ble i 1140 valgt til klosterets femte abbed. Men i 1146 la han ned sitt embete for i 1147 å delta i Det andre korstog (1145-49) sammen med Staufer-kongen Konrad III av Schwaben (1138-52) og krønikeskriveren og biskopen Otto av Freising (1112-58). Kongen ble fulgt av en utvalgt skare av riddere og adelsmenn. Men hele foretaket, som hadde begynt med så mye raushet og entusiasme, endte i fiasko: De kristne led et knusende nederlag. Ernst døde sannsynligvis i 1147 i slaget ved Dorylaeum, i dag ruiner ved Eskisehir i Tyrkia.

Men en krønike skrevet hundre år etter hans død, forteller at han ble brakt av sarasenerne til Mekka i Saudi-Arabia og grusomt torturert der. Han fikk huden trukket av over hodet, buken snittet opp ved navlen, en del av tarmene trukket ut før han kun ikledd et lendeklede ble bundet til et tre. Der ble hans hender og føtter hogd av. Han døde til slutt bedende under denne fryktelige torturen den 7. oktober 1148. Som hans ledsagere nevnes Konrad, Adelbert, Walter, Sensriedus, Engelbotus og tre navnløse. Hans levninger ble brakt til Antiokia, hvor det skjedde mange undre gjennom hans forbønn.

Han ble æret som en hellig martyr i sitt kloster Zwiefalten kort etter sin død. Hans attributt er en tarmvinde. I klosterkirken i Zwiefalten er det på alteret for den hellige Stefan en statue av Ernst, og han er også avbildet på to malerier. Hans kult i Zwiefalten er gammel, men den har aldri blitt approbert. Hans minnedag er 7. november. Han fremstilles bundet til et kors med hender og føtter hogd av. Hans relikvier hviler i kirken Ss Simon og Judas i Antiokia i Syria.

Han blandes ofte sammen med den salige Ernst av Neresheim, som opprinnelig var munk i Zwiefalten før han ble første abbed av Neresheim. Han deltok i Det første korstog (1096-99) og døde blant sarasenerne.

Kilder: CSO, Bautz, Heiligenlexikon, santiebeati.it, en.wikipedia.org, zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. august 2014

av Per Einar Odden publisert 12.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04