Den salige Ero av Armenteira (d. 1167)

Minnedag: 30. august

nullDen salige Ero levde på 1100-tallet i kongeriket Galicia i Nord-Spania. Han var adelsmann i distriktet Armenteira, hvor han hadde sitt palass. Han studerte liberale kunster og tjente keiser Alfons VII som militær. Han giftet seg med en kvinne fra samme samfunnslag, men de var ikke i stand til å få barn. I en drøm viste Jomfru Maria seg for ham og forsikret ham om at Gud i stedet for en sønn og arving ville gi dem mange åndelige barn som skulle arve deres eiendom og hjem. Don Ero og hans hustru fulgte Guds vilje, og han begynte å leve i ensomhet som eneboer. I mellomtiden trakk hans hustru og noen andre kvinner seg tilbake til et slags kloster, som ble bygd for dem av hennes mann.

Ero grunnla i 1153 (1149?) klosteret Armenteira i bispedømmet Compostela og provinsen Pontevedra i Galicia i Spania (Santa María de Armenteira; lat: Armentariae). Han ga klosteret først den hellige Benedikts regel (Ordo Sancti Benedicti – OSB). I 1162 introduserte han den cisterciensiske reformen (Ordo Cisterciensis – OCist) og Armenteira ble et datterkloster under Clairvaux. Den hellige Bernhard av Clairvaux (ca 1090-1153) sendte fire munker til klosteret, og Ero ble dets første abbed.

Armenteira er et av de viktigste klostrene i Galicia og regnes som en av de beste eksponentene for galisisk romansk stil, hvor ulike stiler er blandet i harmoni, cisterciensisk stil med galisisk romansk stil og visse mozarabiske elementer. Kirken ble bygd i 1167 etter modell fra svært enkle benediktinerklostre, spesielt langs veien til Santiago. I tillegg uttrykker det maurisk innflytelse på grunn av sin utpreget geometriske karakter.

Ero døde i 1167 og minnes i cistercienserordenens menologi den 30. august. Ifølge en legende av irsk opprinnelse satt han i to hundre år og lyttet henført til sangen av en fugl i en skog. Han er ofte avbildet i cisterciensernes kirker. Av bollandistene er han i Acta Sanctorum oppført blant praetermissi, det vil si salige med en kult som ikke er dokumentert med sikkerhet. Klosteret Armenteira ble oppløst i 1837 av regjeringen Mendizábal, men igjen befolket i 1989 av trappistsøstre (Ordo Cisterciensium Strictioris Observantiae – OCSO) fra klosteret Alloz i Navarra. Tradisjonen som sier at Ero var identisk med ridderen Ero Armentaríz, majordomus for kong Alfons VII, er legendarisk og er også knapt forenlig tidsmessig.

Kilder: santiebeati.it, de.wikipedia.org, riasbaixas.net, karkallon.blogspot.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. august 2014

av Per Einar Odden publisert 27.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05