Den hellige Emilian av Saint-Émilion (d. 767)

Minnedag: 7. januar

Den hellige Emilian (Emilio, Aemilio; fr: Émilien, Émilion; lat: Aemilianus) ble født tidlig på 700-tallet i Vannes i Bretagne i det nåværende Frankrike. Han kom fra en obskur og fattig familie og gikk først i tjeneste for stedets greve, som gjorde ham til leder for hans hushold. Men han måtte forlate denne tjenesten, fordi hans herre anklaget ham for sløseri. Da ble han benediktinermunk (Ordo Sancti Benedicti – OSB) i Saujon nær Saintes, som var grunnlagt av den hellige Martin av Tours. På grunn av hans milde vesen ble han betrodd embetet som kjellermester.

Han utførte sine oppgaver i dette embetet med stor trofasthet, men også der trakk han seg tilbake på grunn av anklager om sløseri overfor de fattige. Derfor ba han sin abbed om å få følge sitt indre kall og grunnlegge et nytt kloster. Han fikk abbedens tillatelse, og han bosatte seg i en hule i åssidene ved elven Dordogne på et sted som en gang ble kalt Les Combes eller Ascumbas (nå Saint-Émilion). Snart samlet det seg mange disipler rundt ham som håpet og ønsket å finne sin frelse under hans ledelse. Han gjennomførte da det han hadde satt seg fore, nemlig å grunnlegge et kloster, som ble bygd nær Libourne ved elven Dordogne i landskapet Bordeaux (Bordigala).

Der var han den første abbeden frem til sin død i hellighets ry rundt 767, ifølge tradisjonen den 6. januar 767. Klosteret fikk senere navnet Saint-Émilion etter ham. Stedet ble et valfartsmål, noe som førte til fremveksten av en liten by, Saint-Émilion (33330). i departementet Gironde i regionen Aquitania. Denne byen er særlig kjent for Bordeauxvinen Saint-Émilion, som har fått sitt navn fra stedet. Klosteret overtok på 1100-tallet regelen til de regelbundne kannikene av St Augustin, men ble på 1300-tallet forvandlet til et kapittel av kanniker som varte frem til Den franske revolusjon. Kulten for Emilian har aldri opphørt.

Hans minnedag er 7. januar, men lokalt feires han den 16. november. Hans navn sto lenge i Martyrologium Romanum, men i den nyeste utgaven fra 2004 står han ikke lenger.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, zeno.org, nominis.cef.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. november 1999

av Webmaster publisert 04.11.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:51