Den salige Eternus av Évreux (d. ~670)

Minnedag: 15. juli

Statue av Saint-Éterne i kirken Notre-Dame de Beauficel-en-Lyons i departementet Eure i regionen Haute-NormandieDen salige Eternus (fr: Éterne; lat: Æternus, Aeternus, Detherus) var den niende biskop av Évreux (Ebroicensis) i Normandie i det nordlige Gallia. Han døde rundt 670 etter å ha blitt drept av kjettere i Lusarca i bispedømmet Paris. Hans grav er i Villiers-de-Bel ved Paris i kirken St Desiderius. Han er kjent for oss gjennom sin hellige etterfølger Aquilinus (ca 670-95), som kaller ham salig. Hans minnedag er 15. juli, men han feires den 21. juli i bispedømmet Évreux og den 1. september i Villiers-de-Bel.

Eternus nevnes av Robert Torigni som en av biskopene av Évreux, men han sto ikke i bispedømmets kalender i middelalderen. Ingen kirke i Évreux eller omegn var viet til ham. De skriftlige kildene om hans liv begynner med Claude av Sainctes rundt 1583. Men ingen presise historiske kilder finnes for å kaste lys over hans liv og martyrium, eller å etablere et visst forhold mellom ham og den hellige som æres i Luzarches og i Villiers-le-Bel.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, fr.wikipedia.org, nominis.cef.fr, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 31. august 2014

av Per Einar Odden publisert 31.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05