Den hellige Eufridus av Alba (600-t)

Minnedag: 11. oktober

Den hellige Eufridus (it: Eufredo) skal ha levd på 600-tallet i Italia. Hans navn er en forkortelse for Theofridus (Theofred; it: Teofredo), som var en benediktinsk (Ordo Sancti Benedicti – OSB) abbed av Caméry i Frankrike, trolig drept av sarasenerne i 732. Kulten i regionen Piemonte oppsto fordi klosteret Caméry rundt år 1000 eide enorme eiendommer i Cherasco og Cervere i bispedømmet Alba i Piemonte. På disse stedene ble noen kirker viet til den hellige abbeden.

Men i 1457 ble disse landområdene gjenvunnet fra det franske klosteret for å bli forent med eiendommene til klosteret San Pietro i Savigliano i provinsen Cuneo i Piemonte. Senere forsvant minnet om den franske Theofred og man begynte å snakke om Eufredo (Ifredo eller Tifredo), martyr i Piemonte på tidspunktet for de sarasenske invasjonene.

Ifølge denne «tradisjonen» var han opprinnelig fra Cherasco. I andre senere tekster er han nevnt som en martyr av Den tebanske legion, som var en sammenblanding med den hellige Godfred av Saluzzo (d. ca 290) (it: San Chiaffredo). Kulten i katedralen i bispedømmet Alba i Piemonte kan forklares med tilstedeværelsen av relikvier der. Hans minnedag er 11. oktober.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 5. september 2014

av Per Einar Odden publisert 05.09.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05