Den hellige Eulogius av Ivrea (400-t)

Minnedag: 13. november

nullDen hellige Eulogius (it: Eulogio) er tradisjonelt ansett som den første biskop av det gamle Eporedia, i dag Ivrea i provinsen Torino i regionen Piemonte i Nord-Italia, hovedstad i området Canavese. I det store bildet er det ingen tvil om at de to eneste av de første biskopene i de gamle bispedømmene i Piemonte som er av interesse for den universelle Kirken, er de hellige Eusebius av Vercelli, som også nevnt i den romerske liturgiske kalenderen, og Maximus av Torino, som regnes blant den latinske kirkens mindre fedre. Mye mindre kjent, men ikke mindre viktige som de første fedre i troen i de lokalsamfunnene som var betrodd dem, er Gaudentius av Novara, Majorinus av Acqui (it: Maggiorino), Eustacius av Aosta og Eulogius av Ivrea.

Navnet Eulogius får oss til å anta at han var av orientalsk opprinnelse, og det finnes faktisk flere andre helgener ved samme navn i disse områdene. Eulogius var derfor svært sannsynlig tvangssendt i eksil og bestemte seg for å tre inn i det berømte klosteret som var grunnlagt av ham. Der fikk han en skikkelig opplæring verdig en biskop, så han kunne motta konsekrasjonen i år 430. Han deltok på synoden i Milano i 451.

Dessverre finnes det ikke detaljer om hans arbeid i Ivrea, og i den nåværende katedralen i byen er det ikke en gang et alter viet til hans minne. Bare med den nylige utgivelsen av proprio for det romerske missalet for pastoralregionen Piemonte, har bispedømmet Ivrea i sin liturgiske kalender etablert minnet om «den hellige Eulogius og den salige Veremund, biskoper, og alle de hellige hyrder i kirken i Ivrea».

Kilder: santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. september 2014

av Per Einar Odden publisert 10.09.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03