Den hellige Eumachius av Périgord (500-t)

Minnedag: 9. februar

Den hellige Eumachius (Eumachus; fr: Eumach, Eumache, Eumaque, Chamassy) levde på 500-tallet i Gallia (nå Frankrike). Han kom fra en fattig familie i Périgueux i den historiske provinsen Périgord, som nå tilsvarer omtrent departementet Dordogne i regionen Aquitania i det sørvestlige Frankrike.

Han ble satt i tjeneste hos en kvinne som hadde mange tjenere, og han fikk ansvaret for å lede dyrene på beite. Men på beitemarkene var han mest opptatt av Gud, noe som gjorde at fruen irettesatte ham. Han kunne til slutt følge sitt kall som eremitt og ble presteviet.

En streng vinterdag var Eumachius hensunket i bønn for presteskapet og folket i Périgord, da en voldsom snøstorm rammet området. Snøen falt tett over hele området, men ikke et eneste snøfnugg falt på hans lille eneboerhytte eller på hans lille hageflekk. Det fortelles at en ørn med utstrakte vinger la seg over hytten og hagen og beskyttet dem. (Les Petits Bollandistes, vol ii, s 414, 1880).

Stedet nær elven Vézère hvor han døde, har alltid båret hans navn: Saint-Chamassy (24260). Der finnes kirken Saint-Eumach. Hans minnedag er 9. februar.

Kilder: Infocatho - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. januar 2012

 

av Per Einar Odden publisert 22.01.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:05