Den hellige Euprepius av Verona (200-t)

Minnedag: 21. august

Den hellige Euprepius (it: Euprepio) levde trolig på 200-tallet. Hans navn er gresk og han var den første biskopen av Verona i regionen Veneto i Nord-Italia i henhold til autorative kilder som er like gamle som ham selv. Ingenting er kjent om hans liv. På slutten av 1400-tallet ble hans levninger funnet sammen med de andre hellige biskoper i kirken San Procolo. Disse relikviene ble plassert i et spesiell alter i kirken og forble der til Napoleonstiden (1806), da de ble overført til krypten i den tilstøtende basilikaen San Zeno.

I Versus de Verona, når man taler om byens omvendelse fra avgudsdyrkelse til kristendommen, står det: Primum Verona predicavit Puprepis episcopus. Rekonstruksjonen av bispelisten gjort av Velo av Classe, sammensatt med andre historiske kilder, setter Euprepius øverst på listen. Den høye alderen på disse kildene (slutten av 700-tallet/begynnelsen av 800-tallet) gir garanti for at de ble avledet fra diptykene. Selv de tradisjonelle bispelistene (cronotassi), som inneholder mange feil i andre henseender, er sammenfallende i å indikere Euprepius som første biskop. Tuprepis eller Euprepius er dermed etablerte som den første biskop av Verona.

Dermed gjenstår å bestemme tidspunktet for hans episkopat og dermed organiseringen av kristendommen i Verona. Byens sjette biskop Lucillus var biskop av Verona i 340, så episkopatene til de fem forgjengerne sikkert falle på 200-tallet, men ikke lenger tilbake. Den gamle tradisjonen, som sier at han ble sendt til Verona av den hellige apostelfyrsten Peter, er nå forlatt, selv om mange støttet den inntil nylig.

Hans kult ser ikke ut til å være eldre enn 1300-tallet. Martyrologiet i Verona fra dette århundret minnes ham den 21. august. Etter forslag fra biskop Giuseppe Carraro av Verona bestemte Rituskongregasjonen i Vatikanet i 1961 at alle de hellige biskoper av Verona skulle feires sammen den 30. oktober, mens den første biskopen Euprepius beholdt feiringen den 21. august.

Kilder: Benedictines, Bunson, CSO, santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 25. september 2014

av Per Einar Odden publisert 25.09.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06