Den hellige Eusignios av Antiokia (~252-~362)

Minnedag: 5. august

Den hellige Eusignios (Eusignius, Ausigonius; it: Eusignio) ble født rundt 252 i Antiokia i Syria, i dag Antakya i Tyrkia. Han var en gammel soldat og general fra hærene til keiser Konstantius Chlorus (305-06) og Konstantin I den Store (306-37; enekeiser fra 324). Han hadde en stor andel i keiser Konstantins militære suksesser og støttet ham ved etableringen av kristendommen som statsreligion. Selv i den høye alder av rundt hundre år var Eusignios fortsatt aktiv som strategisk rådgiver for keiseren i Roma.

Under keiser Julian den frafalne (Apostaten) (361-63) oppsto det nye kristenforfølgelser etter at keiseren forsøkte å gjeninnføre de gamle hedenske romerske gudene i imperiet. Eusignios gjorde ikke noen hemmelighet av sin kristentro og kritiserte keiseren først personlig, deretter også offentlig. Da han derfor ble ført for keiseren for å forhøres, satte han keiseren i forlegenhet ved å irettesette ham for å ha forlatt troen og gi gudebilder en tilbedelse som tilhørte Gud alene. Deretter begynte han å prise gjerningene til den store Konstantin. Han henviste til hvordan keiseren var kommet til tro på Kristus på grunn av en visjon. Da han nektet å ofre til avgudsbildene etter krav fra keiseren, ble han pisket og halshogd rundt 362 i Roma, 110 år gammel.

Hans minnedag i den katolske kirke er 5. august. De ortodokse minnes ham den 5. august med liturgisk feiring den 4. august, ettersom 5. august er opptatt av forfesten for Kristi forklarelse. Armenerne minnes ham den 5. august og kopterne den 31. desember.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Infocatho, Bautz, Heiligenlexikon, santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. oktober 2014

av Per Einar Odden publisert 08.10.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05