Den hellige Eustochius av Ancyra og fire ledsagere (d. ~300)

Minnedag: 23. juni

Den hellige Lollia og hennes brødre Probus og UrbanDe hellige Gaius, Lollia, Probus og Urban

Den hellige Eustochius levde på 200-tallet i Lilleasia. Han var en hedensk prest, men han ble så imponert over martyrens tro og mot at han selv omvendte seg til kristendommen. Han gikk til biskop Eudoxius av Antiokia, ble døpt av ham og ble ordinert til prest. I byen Lystra i Lilleasia (nå Klistra i Tyrkia) omvendte Eustochius sin nevø Gaius (Gainus) og hele hans hushold, blant dem barna Probus (Probius), Lollia og Urban.

Soldater fra keiser Diokletians medkeiser Maximian Herculeus (286-305) arresterte Eustochius og trakk ham for retten, men tortur kunne ikke få ham til å falle fra sin tro. Han ble da sendt til guvernør Agrippinus i byen Ancyra i Galatia (nå Tyrkias hovedstad Ankara). Den nyomvendte Gaius ble også sendt sammen med ham med sitt hushold. Alle, selv kvinner og barn, gjennomgikk grusom tortur. Lollia og hennes bror Urban ble bundet med ansiktene mot hverandre slik at de begge kunne se hvordan torturistene rev opp ansiktet til den andre. Deretter ble de alle bundet til et hjul som ble satt over et flammende bål slik at de ble stekt. Men ettersom torturen ikke kunne få dem til å fornekte Kristus, ble de til slutt halshogd. Dette skjedde rundt år 300 og deres minnedag er 23. juni.

Kilder: Infocatho, glaubenszeugen.de, oca.org, holytrinityorthodox.com, transfigcathedral.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. oktober 2014

 

av Per Einar Odden publisert 08.10.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06