Den hellige Eutalia av Lentini (d. 257)

Minnedag: 27. august

Den hellige Eutalia levde på 200-tallet i Lentini i provinsen Siracusa på Sicilia i Italia. Hun var datter av den hellige Eutropia, en fornem, hedensk enke som bodde sammen med sine to barn, sønnen Servilian og datteren Eutalia. Hun var vitne til de mirakuløse helbredelsene av de hellige Tekla og Justina, gjennom forbønn fra de tre hellige brødrene Alfius, Cyrinus og Filadelfus, som senere ble henrettet.

Eutropia var plaget av blødninger, så en dag gikk hun til de helliges grav for å be om helbredelse. Hun falt i søvn og i en drøm så hun de tre hellige Alfius, Cyrinus og Filadelfus i all sin prakt. De varslet om en fullstendig helbredelse fra sykdommen, men også om martyriet til datteren Eutalia. Da Eutropia våknet opp fra dvalen, oppdaget hun at hun på mirakuløst vis var blitt helbredet. Hun fortalte også om sin drøm til datteren, og de ba begge om å bli døpt. Etter dåpen bestemte Eutalia seg for å vie seg til Herren.

Da guvernør Tertullus, den ubarmhjertige forfølgeren av kristne, døde, forsøkte Eutropias sønn Servilian, som var hedensk prest i tempelet for fruktbarhetsgudinnen Ceres (it: Cerere), å kvele moren på grunn av hennes tro på Jesus Kristus. Eutalia irettesatte broren for hans kriminelle intensjoner, men da rev han klærne av søsteren, slo henne og ga henne til en slave for at han skulle misbruke henne. Men jenta ble beskyttet av de hellige tre brødre, så tjeneren falt til jorden og var blindet.

Da drepte Servilian henne ved å stikke en dolk gjennom strupen hennes. Dette skjedde den 8. september 257. Eutalia ble gravlagt i krypten i katedralen i Lentini (erkebispedømmet Siracusa), ved siden av de hellige brødre samt Tekla og Justina. Hun feires den 27. august i både den katolske og den ortodokse kirke, men 6. og 12. mai nevnes også som minnedager. Hun er ikke lenger nevnt i den nye Martyrologium Romanum (2001).

Kilder: zeno.org, ordovirginumsicilia.splinder.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 18. juli 2012

av Per Einar Odden publisert 18.07.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:03