Den hellige Eutropius II av Orange (d. 475)

Minnedag: 27. mai

Statue av Eutropius i Église Saint-Eutrope i Clermont-FerrandDen hellige Eutropius (fr: Eutrope) ble født tidlig på 400-tallet i keiser Honorius’ regjeringstid (395-423) i Marseille i det nåværende Frankrike. Han kom fra en rik og fornem familie og levde et verdslig liv inntil han giftet seg, og en svært gammel tradisjon hevder at han ble omvendt av sin hustru. Etter at hun døde, ble han kleriker og diakon, og deretter ble han presteviet etter press fra den lokale biskopen, Eustasius av Marseille. Hans omvendelse viste seg å være permanent og fruktbar. Han etterfulgte senest 463 den hellige Justus som biskop av det gamle bispedømmet Orange (Vaucluse), rundt 25 kilometer nord for Avignon, og ble biskop Eutropius II av Orange (ca 464-75).

Dette var på et tidspunkt da bispedømmet hadde blitt lagt øde av visigoterne («vestgoterne»), og Eutropius var sterkt fristet til å gi opp sin vanskelige oppgave på grunn av det materielle og moralske sammenbruddet. Men en from rådgiver overtalte ham til å bli, og den nye biskopen viste seg å være eksemplarisk under vanskelige omstendigheter. Samtidig fortsatte han å arbeide med hendene. Hans biograf og etterfølger som biskop, Verus (475-94), berømmer hans fromhet og hans kjærlighetsgjerninger. Ifølge overleveringen skal han også ha utført flere undere. Han brevvekslet med den hellige pave Hilarius (461-68). Han var også en venn av Faustus av Reji og deltok i 436 og 475 på synoder i Arles.

Et samtidig brev fra den hellige Sidonius Apollinaris (ca 432-ca 482), biskop av Clermont, som hadde opplevd lignende vanskeligheter i sitt eget bispedømme, viser stor respekt for Eutropius’ lærdom og fromhet. Sidonius, en veltalende, men ordrik forfatter, har vært betraktet som den siste representanten for klassisk kultur.

Eutropius døde ifølge tradisjonen den 27. mai 475 i Orange og en gravskrift beskriver ham som feilfri. Hans minnedag i Martyrologium Romanum er dødsdagen 27. mai. Relikvier av ham finnes i alteret i kapellet St Mary Magdalene’s Chapel i London Oratory.

Kilder: Attwater/Cumming, Butler (V), Benedictines, Bunson, KIR, Patron Saints SQPN, Infocatho, Bautz, santiebeati.it, en.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 17. oktober 2014

av Per Einar Odden publisert 17.10.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03