Den hellige Eutychius av Umbria (400-t)

Minnedag: 1. juli

Den hellige Eutychius (it: Eutizio, Euticio) var en martyr i regionen Umbria i Midt-Italia. En passio (lidelseshistorie) som ble skrevet i det sentrale Umbria mellom midten av 600-tallet og begynnelsen på 800-tallet, nevner i lesningene forskjellige navn i forbindelse med minnedagene til personene som er oppført.

Der fortelles det at under keiser Julian den frafalne (361-63) kom det til Roma fra Syria en Anastasius med to barn, Eutychius og Brictius, og ni nevøer. Da Anastasius ble halshogd, flyktet resten langs Via Cornelia og skilte lag på det stedet som heter Pax Sanctorum. Eutychius dro til Tuscia, hvor han levde et liv som eremitt nær Bolsenasjøen.

Ifølge Lanzoni er denne Eutychius den samme som den hellige martyren Eutychius av Ferento, som nevnes av den hellige pave Gregor I den store (590-604) i hans Dialoger. Forfatteren av lidelseshistorien gjør som andre av den tidens hagiografer og kombinerer historiske fakta og legendariske opplysninger. Han slo sammen tolv hellige fra regionen Umbria som han fant notiser om, uavhengig av kronologiske motsetninger. Eutychius’ fest feires den 1. juli.

Kilder: santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 23. oktober 2014

av Per Einar Odden publisert 23.10.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05