Den hellige Eva av Dreux (1. årh?)

Minnedag: 6. september

nullSkytshelgen for Dreux i Frankrike

Den hellige Eva (fr: Ève) eller Evelyn er en jomfrumartyr som æres i Dreux (Drocae) i departementet Eure-et-Loir i regionen Centre i Nord-Frankrike, hvor hun er byens skytshelgen. For øvrig vet vi ikke når og hvor hun levde og hvem hun var, men hun møtte martyrdøden, og det skjedde sannsynligvis i en av forfølgelsene i kristendommens tidlige århundrer, i likhet med titusener av kristne menn, kvinner og også barn, i den triste men også strålende perioden med innføringen av kristendommen i det enorme Romerriket.

Eva levde på et ukjent tidspunkt, men muligens i det første århundret. I uminnelige tider har det i Dreux i Frankrike vært et «hellige Evas kors», hvor hun skal ha lidd martyrdøden på et uspesifisert tidspunkt under ukjente omstendigheter, men byen har alltid æret henne som skytshelgen. I den franske revolusjon på slutten av 1700-tallet ble et kapell som var bygd i 1653 og var viet til St Eva, ødelagt, og det samme ble korset som ifølge tradisjonen hadde vært plassert på stedet for martyriet.

Kirken St. Peter i Dreux oppbevarer noen av Evas relikvier, og hennes minnedag 6. september ble fra 1946 feiret i byen som dobbel fest av første klasse med oktav, det vil si med høytid og i åtte dager. I kalenderen er det minst fire helgener med navnet Eva, inkludert menneskehetens stammor, som feires sammen med Adam, gjerne på julaften.

Kilder: KIR, Patron Saints SQPN, Infocatho, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 25. oktober 2014

 

av Per Einar Odden publisert 25.10.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03