Den hellige Ewe av Cornwall

Minnedag: 2. mai

Den hellige Ewe er titularhelgen for landsbyen St. Ewe i Cornwall i Sørvest-England. Ingenting sikkert vites om denne helgenen. Det har vært gjort forsiktige forsøk på å identifisere ham (eller henne) med den walisiske Yw eller den bretonske Theo. I middelalderen mente man at denne helgenen var enn kvinne (Ewa). I biskop Quivils register (1281) het kirken Sancta Ewa, i biskop Grandissons register (1366) het den Ecclesia Sancte Ewe, i biskop Stapeldons register (1310) Ecclesia Sancte Euwe og i biskop Staffords register (1395) Sancte Ewa.

I Trigona i sognet St Eval var det et kapell viet til St Eva. Det eksisterer ikke noen biografi om henne, bare en legendarisk tradisjon som hevder at hun var en av den hellige Ursulas ledsagere (De elleve tusen jomfruene), men dette er i strid med versjonen som sier at hun krysset kanalen fra Storbritannia alene i en steinbåt. Legenden sier at hun kom i land med denne båten i det som nå er Pluneret. Derfra fortsatte hun til området rundt Vannes og grunnla kirken Sainte-Avee. Legenden fortsetter med å fortelle at hun ble kastet i fengsel og ble nektet mat, men at den hellige Jomfruen ga henne mat på mirakuløst vis gjennom sprinklene foran vinduet.

Hennes minnedag er 2. mai, ifølge propriet i Vannes fra 1660. I Sainte-Avoye arrangeres to årlige pardons (botsprosesjoner), på den første søndagen i mai og den tredje i september.

Kilder: Farmer, Baring-Gould (4) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. november 2014

av Per Einar Odden publisert 14.11.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06