Den hellige Exuperius av Bayeux (300/400-t)

Minnedag: 1. august

Exuperius gjennomfører en eksorsisme, bilde i katedralen i BayeuxDen hellige Exuperius (Exsuperius; fr: Exupéry, Exupère, Spire, Soupire, Soupir, Soupierre; lat: Spirius) synes å ha levd på slutten av 300-tallet og begynnelsen av 400-tallet i Gallia Lugdunense, nå Frankrike. Han var utvilsomt grunnlegger og første biskop av Bayeux (Bajocae) i departementet Calvados i regionen Basse-Normandie nordvest i Frankrike. Men det er like utvilsomt at han ikke var en disippel av den hellige apostelfyrsten Peter. Det var nok et par århundrer senere at han brakte troens lys til landsbyene i Basse-Normandie.

Under de normanniske invasjonene ble hans relikvier i 863 overført til slottet Palluau i Gatinois, og i 943 fikk grev Haymon av Corbeil hans relikvier til sitt område i Corbeil (Corbolium) ved Paris sør i Île-de-France. I Corbeil har Exuperius alltid vært høyt æret under navnet Saint-Spire. Der fikk grev Haymon under påkalling av den hellige bygd en kirke og et kloster. Hans minnedag er 1. august.

Han æres i Bretagne, spesielt i Dinéault i departementet Finistère, under navnene Dispar eller Ispar. En kirke er viet til ham i Bayeux og også et sogn i Bessin (Paroisse Saint-Exupère en Bessin).

Kilder: Benedictines, Bunson, CSO, Infocatho, santiebeati.it, fr.wikipedia.org, nominis.cef.fr, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. november 2014

av Per Einar Odden publisert 14.11.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05