Den hellige Exuperia av Cahors (740-760)

Minnedag: 12. august

Skytshelgen for Saint-Céré

Glassmaleri i kirken i Saint-Céré Den hellige Exuperia (fr: Exupérie, Espérie, Spérie) ble født i 740 på herresetet Saint-Sérène, dagens Saint-Céré, seks mil fra Cahors i det nåværende departementet Lot i regionen Midi-Pyrénées Frankrike. Hun var datter av hertug Serenus, herre i castrum Saint-Céré i den gamle provinsen Quercy. Familien eide gods og grunn og et slott og ønsket at hun skulle arve dette. Hennes fetter ved navn Elidius meldte seg som frier, men hun hadde viet seg til Gud, så han avviste ekteskapet. Sammen med en ledsager flyktet hun, forkledd som en bondekvinne. Hun slo seg ned i ensomheten rundt Aynac i dagens departement Lot og levde lenge der.

Men hennes bror Clarus ble overbevist om at hennes avreise hadde andre årsaker enn tjeneste for Herren. Han reiste på kryss og tvers i Rouergue og Aquitania for å finne søsterens oppholdssted, og det gikk ikke lang tid før han fant henne. Han hadde følge med Elidius, frieren som hadde lengtet etter henne i så mange år og nå ble rasende over å få et nytt avslag. Han hogg hodet av henne mens han sa: «Du skal bli min hustru eller så skal du bli ingens». Dette skjedde på det stedet som ble kalt Le ruisseau des Barbares («barbarstrømmen»), i dag Ruisseau du Narbonez. Hun tok da opp sitt avhogde hode og gikk for å vaske det i en klar kilde.

Det skjedde i 760 og hun var tyve år gammel. Hennes legeme ble gravlagt i en krypt i sognekirken i Saint-Céré. Det ble bygd et kapell over hennes grav for å huse alle de pilegrimene som strømmet til. Hennes minnedag er 12. oktober. Hun har fra gammelt av vært æret i kirken Sainte-Spérie i Saint-Céré og i denne kirkens krypt.

Kilder: Infocatho, fr.wikipedia.org, nominis.cef.fr, portraitquercy.free.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. november 2014

av Per Einar Odden publisert 14.11.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05