Den hellige Failbe av Disert Mic-Conlocha

Minnedag: 11. juli

Den hellige Failbe (Fáilbhe, Falbi; lat: Failbeus, Falbeus) av Disert Mic-Conlocha (Mic Con Locha, Meic Conlocha; Díseart Cinn Chláir) levde i Irland og tilhørte ifølge Dubhaltach Mac Fhirbhisigh en gren av Ceinéal Conaill. Han var sønn av Culocha (Cú Locha) eller Conlugh (Conlug), og i den hellige Oengus Culdeus’ (d. ca 824) berømte traktat om de irske helgenenes mødre, De Matribus Sanctorum Hiberniae, gis hans mor navnet Eistean (Euten), datter av Moiche (Moche), sønn av Bairrinn, søster av Muicín (Muiccin) av Mayne (Maighin) i baroniet Fassadinin i grevskapet Kilkenny i den østlige irske provinsen Leinster.

I Oengus Culdeus’ martyrologium Félire eller Festilogium (Félire Óengusso) står det en notis om Conlugs fromme sønn Failbe den 11. juli. Notisen om hans fest plasserer hans kirke i Cuircne eller Machaire Cuircne, som lå i baroniet Kilkenny West i grevskapet Westmeath i provinsen Leinster. I martyrologiet fra Tallaght står det under 11. juli: «Falbi Mac Conlocae i Disiurt mic-Conlocha i Curchib». Bollandistene kaller ham i en kort notis «et brennende og skinnende lys». Han minnes også i kalenderen fra Cashel i martyrologiet fra Donegal og i martyrologiene til Marianus O’Gorman og Cathal Maguire.

Distriktet Cuircne omfattet også den delen av sognet Forgney som lå sør for elven Inny i baroniet Abbeyshrule (Shrule) i grevskapet Longford i provinsen Leinster. Stedet til denne helgenen er trolig det som kalles Dysart, et sogn delvis i baroniet Rathconrath og delvis i baroniet Moycashel and Magheradernan. Det finnes noen rester av en gammel kirke og en kirkegård der. Det finnes rundt tyve helgener av samme navn i de irske og skotske martyrologiene, og i Menologium Scoticum av Dempster står en Failbeus den 25. januar, en den 3. juni og en den 6. oktober.

Kilder: Ó Riain, omniumsanctorumhiberniae.blogspot.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. februar 2015

av Per Einar Odden publisert 01.02.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:06