Den hellige Falitrus av Chabris (d. 525)

Minnedag: 23. november

Den hellige Falitrus (Faletrus, Faletrius, Falier, Phalitrus, Phaletrius; fr: Phalier, Falère) ble født en gang på 400-tallet i Gallia. Han kom fra Limoges, men etter en pilegrimsreise til Jerusalem trakk han seg tilbake i ensomhet for å tilbringe resten av sitt liv viet til Gud. Han slo seg ned i Issoudun (tidligere Issoundun) i kommunen Chabris i Berry, et historisk fransk landskap fra middelalderen og frem til den franske revolusjonen med Bourges som hovedstad. Chabris ligger i dag i departementet Indre i regionen Centre.

Vi hører om Falitrus i biografien til den hellige Deodatus av Blois (d. ca 525), som tidlig sluttet seg til ham. Falitrus synes på den tiden å ha ledet en gruppe unge munker. Etter en tid ba Deodatus sin abbed om å få forlate klosteret sammen med presten Baudomirus for å leve som eremitter et sted utenfor klosteret. Han fikk tillatelse, og deretter forsvinner Falitrus fra Deodatus’ biografi.

Falitrus døde i 525, og svært snart ble hans grav i Chabris et mye besøkt valfartsmål. Der ble han først og fremst anropt for syke barn. Den hellige kong Ludvig IX av Frankrike er uten tvil en av hans største tilhengere. Hans relikvier ble brent av hugenotter. Hans minnedag er 23. november, men 12. august nevnes også.

Kilder: Infocatho, fr.wikipedia.org, zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. februar 2015

av Per Einar Odden publisert 08.02.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:05