Den hellige Felix av Bourges (d. ~580)

Minnedag: 1. januar

Skytshelgen mot feber

Den hellige Felix (fr: Félix) levde på 500-tallet i Gallia. Han var biskop av Bourges i departementet Cher i regionen Centre, en historisk by rundt femten mil sør for Paris på sørsiden av Loiredalen, mellom Châteauroux og Nevers. Lite er kjent om ham, og det er usikkert når han ble konsekrert til biskop, men den hellige Germanus av Paris skal ha deltatt ved konsekrasjonen. Felix skal ha deltatt på synoden i Paris i 573 (det fjerde Pariserkonsilet), og han var blant dem som fikk kong Sigebert I av Austrasia (561-75) til å endre sin opptreden overfor Kirken.

Den hellige Venantius Fortunatus, forfatter av den berømte hymnen Vexilla Regis, rettet et dikt til ham sammen med en pyksis av gull som han hadde laget for oppbevaring av den eukaristiske hostien. Felix hadde en sterk hengivenhet til den hellige Eukaristi, og mange mirakler tilskrives hans forbønn.

Felix døde rundt 580. Han ble opprinnelig gravlagt i kirken St. Austregisilus de Castro, som betydde utenfor bymurene, og den folkelige ærbødigheten for ham spredte seg raskt. Den hellige historikeren og hagiografen Gregor av Tours forteller at tolv år etter Felix’ død, ble platen av marmor fra Paris som dekket hans jordiske rester, byttet ut med en plate av mer kostbar marmor fra Heraclea. Utallige helbredelser skal ha skjedd med dem som drakk vann blandet med steinstøv fra den originale platen.

Felix æres fortsatt i Bourges. Hans minnedag er 1. januar.

Kilder: Attwater/Cumming, Butler (I), Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 20. januar 1999

av Webmaster publisert 20.01.1999, sist endret 28.12.2015 - 12:06