Den hellige Felgild av Farne (~650-~725)

Minnedag: 1. januar

nullDen hellige Felgild (Feleogild) ble født rundt år 650. Han blir beskrevet av den hellige Beda den ærverdige (ca 673-735) som den tredje eneboeren som bodde på øya Inner Farne. Etter at den hellige Cuthbert av Lindisfarne (ca 634-87) døde i 687, ble hans eneboerhytte på øya Inner Fame okkupert av to eremitter etter hverandre. Den første var Ethelwald (Aethelwald) (d. 698), som døde etter tolv år som eremitt og ble etterfulgt av Felgild.

Han etterfulgte dem som en «atlet for Kristus». Han var sytti år gammel da Beda skrev om ham rundt 721. Ethelwald hadde måttet klare seg med en svært trekkfull eneboerhytte, men da Felgild antydet at han ønsket å dra dit, bestemte biskopen på den tiden, den hellige Edfrid av Lindisfarne (d. 721) (samme mann som skrev og malte Lindisfarne-evangelieboken), at eneboerhytten skulle restaureres, siden som Beda sider, «den var i ferd med å falle fra hverandre på grunn av alder».

Så Felgild, som nå bodde i en vindtett eneboerhytte, hadde ikke bruk for det kalveskinnet som hans forgjenger hadde brukt for å skape et vindtett hjørne. Da relikviejegere kom og spurte etter relikvier av enten Cuthbert eller Ethelwald. bestemte Felgild seg for å dele kalveskinnet mellom dem, men først prøvde han et eksperiment. Det synes som om han led av en slags sår og opphovning i ansiktet, som hadde blitt verre etter at han tok opp livet som eremitt. Så han la en del av kalveskinnet i vann og vasket ansiktet sitt med det, og all vansiringen forsvant. Beda hadde denne historien fra en from prest i sitt eget kloster, som hadde sett Felgilds ansikt både før og etter!

Deretter levde Felgild som eremitt på Inner Farne i mange år, fullstendig fri fra denne sykdommen, men ikke mer er kjent om ham. Han døde rundt år 725, 75 år gammel. Det er ingen kjent kult eller minnedag for ham, bare en notis i Durhams Liber Vitae. Vi har ikke noen informasjon om eremitter på Inner Fame før etter den normanniske erobringen av England i 1066. Beda døde i 735, og det kan godt være at ingen forteller av lignende dyktighet fulgte ham.

Kilder: Farmer, lindisfarne.org.uk - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. juni 1998

av Webmaster publisert 03.06.1998, sist endret 28.12.2015 - 12:05