De hellige Felicissimus, Heraklius og Paulinus av Todi (d. 303)

Minnedag: 26. mai

De hellige Felicissimus, Heraklius og Paulinus (it: Felicissimo, Eraclio e Paolino; lat: Heraclius) skal ha lidd martyrdøden i 303 under keiser Diokletian. Det skjedde trolig i Todi i regionen Umbria i Midt-Italia, hvor deres relikvier fortsatt æres. Deres minnedag er 26. mai.

I noen manuskripter av Martyrologium Hieronymianum nevnes den 26. mai «in Tuder Tusciæ Felicissimi Eracli Paulini», og Florus av Lyon (ca 810-ca 860), den hellige Ado av Vienne (ca 800-75) og andre martyrologer frem til og med den ærverdige kardinal Cesare Baronius (1538-1607), lærd oratorianer og kirkehistoriker som reviderte Martyrologium Romanum på slutten av 1500-tallet, er overbevist om at navnene etter Felicissimus er hans ledsagere, så de knytter alle tre hellige til byen Todi i Umbria.

Men det er feil, for det er bare Felicissimo som tilhører Todi, hvor han skal ha blitt drept under keiser Diokletian, mens de to andre er autentiske martyrer fra Noviodunum eller Nividunum og deres fest feires den 17. mai.

Det skal legges til at lesningen Felicissimi, opprinnelig fra en gruppe manuskripter (Codices), er feil fordi Codex E, som uten tvil er det mest autoritative, har hunkjønnsformen Felicissimae. Men den feilaktige lesningen seiret i tillegg til i Todi også i Perugia, hvor Felicissimo feires den 24. november, og under navnet Felino, sammen med Gratinian, den 10. juni, og i Nocera i Umbra (15. juli). Den korrekte lesningen Felicissima følges i Civita Castellana (12. august med Gracilian), Orte og Viterbo (2. mai).

Det er ingen tvil om at det dreier seg om en enkelt person, og det virker som om også den hellige Firmina av Amelia og den hellige Illuminata av Todi må identifisere med Felicissima.

Noen kilder nevner Felicissimus og ti ledsagere, de hellige Heraklius, Paulinus, Menedina, Saturus, Victorius, Saturnin, Marinus, en annen Saturus, Fortunatus og Theomedus

I det førkonsiliære Martyrologium Romanum nevnes bare de tre første:

Tuderti, in Umbria, natalis sanctorum Martyrum Felicissimi, Heraclii et Paulini.

I Todi i Umbria, [den himmelske] fødselsdagen til de hellige martyrene Felicissimus, Heraklius og Paulinus.

I den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004) nevnes bare Felicissima på denne datoen, se den hellige Felicissima av Todi.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. desember 2017 – Oppdatert: 30. desember 2017

av Per Einar Odden publisert 08.12.2017, sist endret 30.12.2017 - 13:39