Den salige Felix Peter Kim Gi-ryang (1816-1867)

Minnedag: 20. september

111. Den salige Felix Peter Kim Gi-ryang, koreansk legmann, ble født i 1816 i Hamdeok-ri på øya Jeju [Cheju] i Sør-Korea (nå: Hamdeok-ri i Jocheon-eup i Bukjeju-gun i Cheju-do). Han kom fra en middelklassefamilie. Folk kalte ham Kim Seon-dal. Han dro fra sted til sted med båt og gjorde forretninger som handelsmann. Den 18. februar 1857 (den 24. januar etter månekalenderen) dro han ut i forretninger sammen med andre sjømenn, og hans skip begynte å drive etter at det ble tatt av vin og bølger.

Den 26. mars, en måned etter denne hendelsen, ble Felix Peter Kim reddet av et britisk skip nær havområdet Kwangjeou i Kina. Da hadde alle de andre sjømennene dødd av fullstendig utmattelse. Etter det ble Felix Peter Kim sendt til «Det parisiske misjonsselskap» (Missions Etrangères de Paris) eller Societas Parisiensis Missionum ad Exteras Gentes (MEP) i Hong Kong, og der møtte han franske misjonærer og Paulino Yi, en koreansk seminarist som hvilte ut der. Paulino Yi lærte Felix Peter Kim katekismen fra dagen etter at de møttes. Felix Peter Kim var henrykt og lærte bønnene utenat. Etter hvert som hans tro vokste dypere ganske raskt, ble han døpt den 31. mai 1857 av p. Jean-Joseph Rousseille (1832-1900), som var visesuperior i Det parisiske misjonsselskap i regionen Hong Kong, og vendte tilbake til Korea.

Snart etter at han kom hjem, møtte han p. Stanislas Feron og p. Thomas Choe Yang-eop [Yang'up] i mars eller april 1858 før han dro til øya Jeju, hans hjemsted. Prestene var sikre på at Felix Peter Kim ville bli en god apostel på Jeju. Han viet seg til å undervise i katekismen til sin familie og sjømenn. Våren året etter kom han til fastlandet og møtte den hellige biskop Simeon Berneux (1814-66). Han mottok sakramentene mens han var der.

Etter dette viet Felix Peter Kim sitt liv til sin religion som en sjømann. I 1865 drev skipet hans av gårde for andre gang og kom til havnen i Nagasaki i Japan. Han møtte p. Petitjean der og vendte hjem året etter. Da kom han til fastlandet og besøkte p. Ridel, som døpte to av hans sjømenn. Han skrev følgende vers og priste Herren: «Kjære venner, / La oss marsjere til martyriets vei selv om det ikke er en lett vei å gå. / Mitt livslange ønske har vært å tilbe Herren og den hellige Mor Maria. / Jeg lengter dag og natt etter himmelen. / Felix Peter håper å komme til Herrens land».

Felix Peter Kims arbeid for å evangelisere Jeju lyktes ikke på grunn av Byeongin-forfølgelsen i 1866. Han ble arrestert i Gyesom (nå: Punghwa-ri i Sanyang-eup i Tongyeong-si i Gyeongnam) mens han var i Tongyeong i Gyeongsang-do i forretninger. Han ble tatt til regjeringskontoret i Tongyeong og måtte gjennomgå avhør og tortur. Han overga seg ikke, men holdt fast ved sin religion. I fengselet oppmuntret han andre troende og sa: «Jeg er rede til å dø for Gud, følg meg».

Den øverste funksjonæren i Tongyeong rapporterte til guvernøren av Daegu og sa: «Jeg kan ikke få dem til å avsverge sin religion». Da ga guvernøren ham ordre om «å slå deres hjerner ut». Felix Peter Kim og hans ledsagere ble hardt slått i henhold til guvernørens ordre, men døde ikke. Så den øverste funksjonæren ga ordre om at de skulle tas med tilbake til fengselet og henges. Det sies at funksjonæren ga ordre om at en spiker skulle slås inn i hans bryst slik at han aldri kunne våkne igjen. I januar 1867 (i desember 1866 etter månekalenderen) ble Felix Peter Kim og hans ledsagere hengt og døde som martyrer i Tongyeong i Gyeongsang-do. Felix Peter Kim var 51 år gammel.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05