Fergus av Inishkeen

Minnedag: 29. mars

Den hellige Fergus (Fearghas, Fergussius) var sønn av en viss Ennius (Éanna), og hans brødre var Brughach, Muireadhach og Mochomóg. De tilhørte ifølge genealogene etterkommerne til Colla Dá Chríoch, eller Oirghialla, med et territorium som senere tilsvarte bispedømmet Clogher. Han hadde sin kirke på øya Inishkeen (Inis Caoin) i Lough Erne, som lå i sognet Cleenish i baroniet Clanawley i grevskapet Fermanagh i den delen av den nordlige provinsen Ulster som nå er en del av Storbritannia.

Den irske kanniken, hagiografen og historikeren John O’Hanlon (1821-1905) sier at det finnes tre forskjellige steder med navn Inis Caoin (Inis/Inish betyr øy): først Inishkeen i Lough Erne, en annen i Lough Melvin (begge disse i grevskapet Fermanagh) og den tredje er Inis-caoin-Deagha eller Iniskeen i grevskapet Louth.

Inishkeen i Lough Erne lå i bispedømmet Clogher, og det var der Fergus ble berømt som skytshelgen for den lokale sognekirken og en av ardnaoimh, «hovedhelgenene» i området. Der ble han også minnet årlig på sin natale eller festdag den 29. mars, fulgt litt over to uker senere (13. april) av sin bror Mochomóg. Ti helgener ved navn Fergus nevnes i martyrologiet fra Donegal. Fergus er bare kjent fra martyrologiet fra Tallaght.

Kilder: Ó Riain, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. januar 2018

av Per Einar Odden publisert 19.01.2018, sist endret 19.01.2018 - 14:33