De hellige Fabrician og Filibert av Toledo

Minnedag: 22. august

De hellige Fabrician (sp: Fabriciano, Fabricio; lat: Fabricianus) og Filibert (Philibert; sp: Filiberto: lat: Philibertus) skal ha lidd martyrdøden i Spania på et ukjent tidspunkt. De æres i Toledo, men mer vet vi ikke om dem. Deres minnedag i Martyrologium Romanum er 22. august.

De æres i bispedømmet Toledo i Spania ifølge tradisjonen som er bevart i det mozarabiske missalet og i appendiks i breviaret, som ble trykt av kardinal Francisco Jiménez de Cisneros i årene 1500 og 1506. Deres fest ble feiret i oktaven for Kristi Himmelfartsdag. Deres navne er ikke blant dem som ble samlet inn av Usuard i 858 under sin reise til Spania.

I den første trykte utgaven av Martyrologium Romanum (editio princeps), er de registrert som martyrer, uten noen andre indikasjoner. Under 22. august stadfester den ærverdige kardinal Cesare Baronius at det i kirken i Toledo eksisterte gamle manuskripter og dokumenter om dem, men i dag vet vi ingenting om disse martyrene utover den enkle nyheten om deres offentlige kult. Den hellige Filibert, første abbed av Jumièges, er kanskje den samme som han som ble æret i Toledo.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, santiebeati.it, zeno.org, santopedia.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 23. juli 1999

av Webmaster publisert 23.07.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:51