Den hellige Finan av Ray (600-t)

Minnedag: 25. november

Den hellige Finan (Fíonán) levde på 600-tallet i Irland. Han var sønn av en Píobán (Pípáin) og tilhørte den hellige Kolumba av Ionas (ca 521-97) familie Cenél Conaill (Ceinéal Conaill), en del av klanen Uí Néill. Denne grenen av familien bidro med flere abbeder til Iona, blant dem Finans hellige bror Failbe mac Pípáin (Fáilbhe), som var abbed nummer åtte (669-79), den hellige Cummian «den hvite» (Cumméne, Cuimín Fionn, Cumméne Find, Cummeneus Albus), abbed nummer syv (657-69), og den tredje abbeden, den hellige Lasrén mac Feradaig (Laisrén, Laisréan, Laisrán) (599-605).

Det har imidlertid også blitt hevdet at Finan og hans blodsbeslektete tilhørte en familie kjent som Ceinéal Duach. Han ble betraktet som en fostersønn av Kolumba av Iona, og en stor tørst som rammet ham, sies å ha ført til et Moses-lignende mirakel utført av Kolumba, som involverte tre slag mot en klippe for å produsere vann på et sted som senere ble kalt Eas Fíonáin. Et annet mirakel lot hans kirke motta et kors som Kolumba hadde lovet til den som fant en bok som var glemt i veikanten og bringe den tørr tilbake. Hjulpet av en kråke som spredte sine vinger over boken, kunne Finan berge den.

Finan hadde sin kirke i Ray (Ráith) i sognet Raymunterdoney i baroniet Kilmacrenan i grevskapet Donegal i den delen av den nordlige provinsen Ulster som tilhører republikken Irland. I tillegg var han assosiert med en kirke kalt Ceall Fhíonáin blant Fir Cheara i det nåværende baroniet Carra i grevskapet Mayo i den vestlige provinsen Connacht, muligens Church Island i sognet Ballintober. Her skal han ha avvist nærværet til Cormac av Killala fra Munster, noe som førte til en forbannelse over hans kirke og til slutt at den ble forlatt.

Finans minnedag var 25. november, men en turas (bokstavelig: «reise») pleide å finne sted på første søndag i mai til den eas (foss) som var oppkalt etter ham. Hans kilde var i townland (liten geografisk enhet i Irland) Errarooey More.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. juni 2013

av Per Einar Odden publisert 10.06.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:04