Den hellige Finlug av Derry (500-t)

Minnedag: 3. januar

Den hellige Finlug (Finlugh, Fionnlugh, Finlogh, Finloghait, Finlag, Finlay) levde på 500-tallet i Irland. Han var en bror av den hellige Fintan av Doon. Brorens biografi forteller at de var sønner av Pipán (Píobán, Pipanus), sønn av Tuile fra den søndre delen av en slette i den østre delen av grevskapet Limerick i den sørlige provinsen Munster kjent som Cliú (Cliach). Deres mor var Alinna (Ailinne, Alina), datter av Artghal, en adelsmann fra området rundt Pallas Grean (latin: Solaris) i Limerick, mens deres søster het Finne. Kilder fra 1600-tallet mente at Finlug og Fintan var sønner av Díomán fra Dál bhFiatach i det østre Ulster.

I Fintans biografi fortelles det at da han kom til Doon (An Dún, Dún Bleisce), hvor han skulle grunnlegge sitt kloster, ble han mottatt med store æresbevisninger og gjestfrihet. Kjøttet av en ku og en kalv, sammen med noe melk, hadde blitt gjort klart til en bankett, hvor syv ledsagere satt ned sammen med Fintan. En av dem var hans bror Finlug. Med ved denne anledningen ble han sint på broren Finlug, og han spådde at hans bror skulle dra over havet og dø i eksil fra sitt fødeland. Finlug fant et fartøy og seilte over til Albania (en latinisering av et gælisk navn på Skottland, Alba), og som hans bror hadde forutsagt, levde og døde han i Skottland.

I Skottland mener man at han ble en disippel av den hellige Kolumba av Iona. Dette kan være et forsøk på å identifisere ham med sin navnebror Fionnlugán (Findlugan, anglisert Finlagan) som ifølge Kolumbas hellige biograf Adomnán av Iona (ca 627-704) reddet Kolumbas liv ved å komme mellom ham og en spydkastende angriper på øya Hinba (trolig Juba) i Skottland. Men han skal ikke ha blitt værende i Skottland, for han vendte tilbake til Irland, hvor han ble utnevnt til abbed for et kloster som var etablert av Kolumba i grevskapet Derry.

Finlagan æres ikke spesielt høyt i Skottland, men etter at han returnerte til Irland, ble hans kult etablert på minst to steder, nemlig i sognet Tamlaght Finlagan i baroniet Keenaght i grevskapet Derry, som Finlug var skytshelgen for, og under aliaset Felicianus (også Finlicanus) i Bordwell i sognet Aghaboe i grevskapet Laois.

Hans minnedag er 3. januar, samme dag som sin bror Fintan, men i Bordwell ble han feiret den 2. januar. Finlug kalles «av Derry», «av Doon» eller «av Islay» (en øy på vestkysten av Skottland og en av de Indre Hebridene).

Kilder: Benedictines, Bunson, Ó Riain, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. juni 2013

av Per Einar Odden publisert 10.06.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:05