Den hellige Florentius av Orange (d. ~527)

Minnedag: 17. oktober

Den hellige Florentius (fr: Florent; it: Fiorenzo) ble født en gang på 400-tallet i Tours i det nåværende franske departementet Indre-et-Loire i regionen Centre-Val de Loire. Han fikk en monastisk formasjon og var uten tvil abbed av klosteret Clastre i en forstad til Orange, nå i departementet Vaucluse i regionen Provençe-Alpes-Côte d’Azur. Klosteret Clastre lå på det stedet hvor det nåværende Fødselsklosteret (Couvent de la Nativité) ligger.

Han ble en gang etter år 500 valgt til den åttende biskop av Orange. Han fortsatte restaureringen av bispedømmet, som var i kaos på grunn av de stadige barbarinvasjonene, og han gjenoppbygde også kirkene. Men i 509 ble byen tatt av ostrogoterne, og innbyggerne ble utvist sammen med sin biskop til Fidentia nær Piacenza i Italia, nå Fidenza i provinsen Parma i regionen Emilia-Romagna. Dette fangenskapet ble imidlertid kort på grunn av den hellige biskop Caesarius av Arles’ (ca 470-543) inngripen overfor ostrogoterkongen Theoderik den store av Italia (471-526).

Florentius ble regnet som en glimrende teolog. Han var i 517 til stede ved konsilet mot arianismen i Epaone i kongeriket Burgund (nå Albon ved Vienne), og han deltok også på konsilene i Lyon og i Arles i 524. Han døde en gang før 527, kanskje i 526, for ved konsilet i Arles i 527 deltok hans etterfølger. Under sin pilegrimsreise til Roma stanset han i Fiorenzuola d’Arda i provinsen Piacenza i regionen Emilia Romagna i Nord-Italia, hvor han utførte det ekstraordinære mirakel å bringe et dødt barn tilbake til livet. Hans biografi (Vita) fortjener lite tillit og minner svært mye om biografien til biskop Verano av Cavaillon. Det finnes ingen tegn på hans kult før på 1300-tallet.

Innbyggerne i Orange har alltid bevart minnet om hans hellighet og pastorale iver, hans godhet, hans uselviskhet og kjærlighet, og det samme gjelder folket i Fiorenzuola d’Arda, som valgte ham til skytshelgen i anerkjennelse av hans velgjørenhet. Hans relikvier er delt mellom katedralen Notre-Dame des Doms i Avignon og den i Puy, og mellom kirkene i Fiorenzuola, Laussonne i departementet Haute-Loire og Saint-Florent i Orange, hvor han æres som en av beskytterne av byen og det tidligere bispedømmet. Han blir fortsatt feiret i bispedømmet Avignon.

Hans minnedag sto i den førkonsiliære utgaven av Martyrologium Romanum den 17. oktober:

Arausicae, in Galliis, sancti Florentii Episcopi, qui, multis clarus virtutibus, quievit in pace.

I Orange i Gallia, den hellige biskop Florentius, som var fremragende for mange dyder og sovnet i fred.

Han finnes fortsatt under denne datoen i den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004):

Arausióne in Província Gálliæ, sancti Floréntii, epíscopi.

I Orange i Provençe i Gallia [nå i Frankrike], den hellige Florentius, biskop.

Kilder: MR2004, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, Heiligenlexikon, santiebeati.it. en.wikipedia.org, fr.wikipedia.org nominis.cef.fr, hagiopedia.blogspot.com, archives.diocese-avignon.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 24. april 2000 – Oppdatert: 23. august 2017

av Webmaster publisert 24.04.2000, sist endret 23.08.2017 - 15:39