Den salige Frans Kim Sa-jip (1744-1802)

Minnedag: 20. september

56. Den salige Frans Kim Sa-jip, også kalt Seong-ok, koreansk legmann, ble født i 1744 i Bibanggoji i Deoksan i Chungcheong-do i Sør-Korea (nå: Changmal i Hapdeok-ri i Hapdeok-eup i Dangjin-gun i Chungnam). Han kom fra en underklassefamilie. Det var mens han studerte for sin statlige eksamen for å bli statsfunksjonær at han fikk vite om den katolske religion. Da ga han opp de verdslige studiene og viet seg til å studere og praktiser Den katolske kirkes lære. Han tilbrakte hver dag med å be til Gud og lese religiøse bøker.

Frans Kims iboende visdom og talenter så vel som hans offer og kjærlighet til de fattige og ensomme, tjente for ham som et middel til å forkynne evangeliet. Med sin fremragende kunnskaper transkriberte han katolske bøker med stor iver for dele dem ut til katolikker. Han var en pliktoppfyllende sønn, han utførte de katolske ritene for de avdøde da hans foreldre døde. Han fastet fra kjøtt i to år.

Da Shinyu-forfølgelsen brøt ut i 1801, ble alle bøkene som Frans Kim hadde delt ut til katolikkene, konfiskert av politiet, en etter en. Hans navn ble rapportert til regjeringskontoret, og to apostater (frafalne) fikk ordre om å bekrefte fakta. Snart etter at disse to besøkte Frans Kims hus, brøt politiet inn i huset og arresterte ham. Han ble brakt til regjeringskontoret i Deoksan, hvor han gjennomgikk harde forhør.

Dommeren prøvde å friste ham til å avsverge sin religion, men det var forgjeves fordi han var fast bestemt på å holde fast ved sin tro. Dommeren ga Frans Kim ordre om å spille den simple rollen med å slå sine medfanger, men ikke en gang det fikk ham til å endre mening. I fengselet skrev han et brev til sine barn og sa: «Prøv å leve som sanne katolikker, som stoler på Guds nåde og den hellige Mor Maria. Ikke forvent å se meg mer i dette liv».

I oktober samme år ble Frans Kim brakt til Haemi, og der ble han slått på baken nitti ganger. To måneder senere ble han overført til det militære hovedkvarteret i Cheongju med hele kroppen dekket av sår. Denne turen tok tre dager i den barske vinteren. Reisen til Cheongju var lang og pinefull for Frans Kim. Men han mistet ikke motet og beholdt en rolig fatning hele tiden. Snart etter at han ble overført til Cheongju, ble Frans Kim dømt til døden. Han ble tatt med ut til markedsplassen i Cheongju i Chungcheong-do (nå: Namju-dong i Cheongju-si i Chungbuk) og slått igjen på baken åtti ganger. Han døde som martyr på stedet av julingen. Det var den 25. januar 1802 (den 22. desember 1801 etter månekalenderen). Frans Kim var 58 år gammel.

Ifølge vinene ønsket han å holde fast ved de tre dydene håp, tro og kjærlighet helt til slutten på sitt liv. Han var en mann av stor viljestyrke.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04