Den hellige Fromund av Coutances (d. ~690)

Minnedag: 24. oktober

Den hellige Fromund (lat: Fromundus, Frotmundus, Frodomundus, Fromundulus; fr: Fromond, Fromont) levde på 600-tallet i det frankiske kongeriket Neustria. Han kom utvilsomt fra det nåværende departementet Manche i regionen Normandie (før 2016: regionen Basse-Normandie), men kildene er uenige om det nøyaktige fødestedet, enten Saint-Lô eller Carentan eller Brévands, selv om noen kilder beskriver ham som irsk. Han grunnla et benediktinerkloster (Ordo Sancti Benedicti – OSB), hvor han selv ble munk og senere abbed.

Etter den normanniske erobringen trakk han seg tilbake til klosteret i Cerisy-la-Salle i det nåværende departementet Manche. Til slutt ble han i 677 valgt til biskop av Coutances i samme departement. Han overtok bispeembetet etter den hellige Hulderik (Ulfobertus; fr: Huldéric) (ca 660-74). Men han er mest kjent for å ha grunnlagt et nonnekloster i Ham i nærheten av Montebourg i det nåværende departementet Calvados i regionen Normandie, som han grunnla i 677, rett etter at han ble biskop.

I kirken i denne byen ble det oppdaget et alter fra merovingertiden som har en inskripsjon som stammer fra rundt 679, og som forklarer hvordan Fromund, biskop og rektor i Coutances, bygde alteret til Jomfru Maria og vigslet det den 15. august 679, og hvordan klosteret i Ham var omgitt av murer i regjeringstiden til kong Theoderik III av Austrasia (fr: Thierry) (679-91).

Dette alteret er sammen med baptisteriet i Portbail i departementet Manche det eldste kristne monumentet i bispedømmet. En lang inskripsjon på latinske vers gir dette alteret en eksepsjonell interesse. Denne teksten, restaurert av Msgr Duchesne i 1885, reflekterer kulten for Marias himmelfart i Cotentin på 600-tallet, noe som er ekstremt tidlig i forhold til den generelle formidling av denne kulten, som dukket opp på 800-tallet og bekreftet på 1200-tallet.

Fromund var en god biskop, og det er derfor han blir regnet som helgen. Han døde rundt 690 og ble etterfulgt som biskop av den hellige Aldebert (Wilbert). Hans minnedag i den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004) er fortsatt 24. oktober:

Constántiæ in Néustria, sancti Fromúndi, epíscopi, qui cœnóbium moniálium Haméti cóndidit et pastorále munus in amóre Dómini exércuit.

I Coutances i Neustria [nå i Frankrike], den hellige Fromund, biskop, som grunnla et kloster for nonner i Ham og utøvd sin pastorale tjeneste i Herrens kjærlighet.

Hans relikvier æres i kirken Saint-Lô (St Laudus) i Rouen. I bispedømmet Saint-Lô eksisterer det en sognekirke som bærer hans navn. I kunsten avbildes han som en gammel mann med hatt, frakk og en langt misjonskors.

Kilder: Benedictines, Bunson, MR2004, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, Infocatho, Heiligenlexikon, santiebeati.it, fr.wikipedia.org, celt-saints, nominis.cef.fr, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. januar 2016

av Per Einar Odden publisert 12.01.2016, sist endret 12.01.2016 - 20:04