Den hellige Finan av Teach Oirthir (400-t)

Minnedag: 4. oktober

Den hellige Fíonán skal ha levd på 400-tallet i Irland. Han skal ha hatt sin kirke i Teach Oirthir, et uidentifisert sted i baroniet Narragh og Reban i grevskapet Kildare i den østlige provinsen Leinster. To helgenbiografier kaster lys over tradisjonen som omgir denne helgenen, nemlig biografiene om de hellige Patrick av Irland (385-461) (Pádraig) og Fintan av Clonenagh (d. 603) (Fiontan).

Da Patrick kom til området vest for elven Liffey, skal han ha blitt advart av Brígh, datter av Finans søster Feargna av Uí Earcáin, at en felle var blitt lagt for ham nær Moone i Kildare av menn fra stammen Uí Laoighis, som ga navn til nabogrevskapet Laois. Selv om denne stammen ble forbannet som et resultat av dette, ga Patrick sin velsignelse til Bríghs familie, inkludert hennes far og bror. Bríghs far skulle motta til og med enda større ros fra Fintans biograf som en god og berømt mann som, til tross for at han hadde tolv sønner og flere døtre, ga avkall på verdslige ting og døde i hellighets ry.

Selv om ingen av beretningene nevner Finan ved navn, var han velkjent for genealogene, som knyttet ham til grenen Uí Earcáin av klanen Fothairt. Ettersom den hellige Brigida av Irland (ca 452-525) også tilhørte Fothairt, er det ikke overraskende blant helgenene som ble sagt å ha vært underlagt Kildare, å finne en Finan sammen med to navnløse søstre og to ellers ukjente døtre av en mann ved navn Díbheachán, Finneach og Moinis. En Fiontan som ble tilskrevet Tippeenan (Teach Fíonáin) i sognet Fontstown i Kildare i et pavelig dokument fra tidlig på 1500-tallet, kan være denne Finan.

I kilder fra 1600-tallet blir Finan gitt flere mulige minnedager. I listen for 4. oktober har han selskap av en Mofhíonóg, som kan være den «Moenóc» av Glassely (Glais Éile) i sognet Narraghmore, som grenser opp til Moone.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. juni 2013

av Per Einar Odden publisert 10.06.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:05