De hellige Fusca og Maura av Ravenna (av Torcello) ( -251)

Minnedag: 13. februar

Den hellige Fusca av Ravenna Den hellige Fusca (Foska; it: Fosca) ble født i 235 i Ravenna i Italia. Da keiser Decius (249-51) i år 250 begynte sin forfølgelse, var hun 15 år gammel. Hennes familie var hedensk, men hennes svarte, afrikanske amme Maura, som var katekumen (det vil si en kristen som venter på dåpen), hadde stor innflytelse på jenta. Sammen mottok de i hemmelighet dåpen.

Da Fuscas far fikk høre at hans datter hadde gått over til den nye religionen, ble han rasende over den «skammen» som Fusca hadde brakt over familien. Han anvendte alle midler som hans faderlige autoritet ga ham for å få Fusca til å endre mening. Da ingenting hjalp, anga han henne til slutt som kristen til stattholderen Quintiliano.

Etter legenden ble soldatene som kom for å gripe kvinnene, skremt av to engler som viste seg i de anklagedes selskap, og de dro igjen uten å arrestere dem. Fusca og Maura gikk da selv til domstolen og bekjente sin tro. Da ikke en gang den harde torturen kunne tvinge dem til å fornekte Kristus, ble begge dømt til døden og halshogd. Det skjedde den 13. februar 251 i Ravenna. Deres minnedag er dødsdagen 13. februar. De fremstilles som en ung jente med sin barnepike, begge gjennomboret av sverd.

Kirken Santa Fosca på Torcello Deres relikvier befinner seg i den lille byen Torcello nær Venezia i Nord-Italia. Dette var den eldste og i flere århundrer også den vakreste byen i lagunen. Den ble grunnlagt på 400-tallet da befolkningen i det antikke Altinum flyktet fra hunerkongen Attilas herjinger til sikkerheten på den lille øya, dit de ikke-sjøfarende hunerne ikke kunne komme. Under biskop Paulinus opplevde Torcello sin blomstringstid, men da det nærliggende Venezia ble stadig mektigere, mistet byen sin betydning og forfalt. I dag finnes bare to av de gamle bygningene tilbake, domkirken med sine berømte mosaikker og rundkirken Santa Fosca. Der ligger relikviene av disse to hellige kvinnene. Deres relikvier ble overført dit etter at byen var grunnlagt.

av Webmaster publisert 13.04.2004, sist endret 28.11.2015 - 02:55