Den hellige Gwen ferch Brychan (d. ~492)

Minnedag: 18. oktober

Den hellige Gwen (Candida, Blanche) levde på 400-tallet i Wales. I sin Pedigree of Brychan’s Children nevner David Nash Ford henne ikke. Hun skal ha vært en av de mange døtrene av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales. Hun var dermed søster av den hellige Cledwyn (Clydwyn) og en rekke andre hellige. Hun står både på de eldre og senere listene over Brychans barn.

I Cognatio de Brychan er hun ugift, men andre kilder angir henne som hustru til Llyr Merini og mor til Caradog Freichfras. Hun grunnla kirken i Talgarth i Brecknockshire. Hun skal ha vært dronning av Elmet, et rike med senter i Loidis (Leeds), og var enke da hun ifølge Iolo-manuskriptene ble «drept av de hedenske sakserne» rundt år 492 i Talgarth. Llewelyn Offeiriad sier at hun ble gravlagt i Talgarth. Hennes minnedag er 18. oktober. Rees kaller henne som vanlig et barnebarn av Brychan.

En annen helgen ved samme navn og som også levde på samme tid, feires på samme dag, nemlig den hellige Gwen av Cornwall, som var søster av den hellige Non av Wales, og dermed tante til den hellige David, Wales’ skytshelgen. Hun var gift med den hellige kong Selyf av Cornwall, og det hevdes at hun var mor til den hellige Cybi av Holyhead og etter en versjon også den hellige Cadfan. Clodfaith, en angivelig datter av Brychan, sies også å ha vært en helgen i Talgarth så vel som i Emlyn. Browne Willis og andre har en Gwendeline i Talgarth, men den egentlige dedikasjonen er til Gwen. Ecton kaller henne St. Gwendoline.

Kilder: Benedictines, Bunson, Baring-Gould (5), KIR, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints, Rees - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 17. oktober 1999

av Webmaster publisert 26.12.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:55