Den hellige Godeleva av Ghistelles (~1050-1070)

Minnedag: 6. juli

Godeleva av Ghistelles (~1050-1070) Skytshelgen mot feber og halssmerter

Den hellige Godeleva (Godeliva, Godelva, Godelieve, Godeleine, Liva) ble født ca 1050 i Londefort nær Boulogne i Nord-Frankrike. Hun var den yngste av tre barn av adelsmannen Hemfried, hersker over Wierre-Effray, og hans hustru Ogina. Da hun var rundt 18 år gammel, ble hun gift med den flamske adelsmannen Bertulf av Ghistelles (Gistel). Han gikk fort trett av henne og fullbyrdet aldri ekteskapet. Han forlot henne og etterlot henne hos sin mor, som behandlet henne med bemerkelsesverdig grusomhet. Noen kilder skriver at det var hun som overtalte sønnen til å forlate sin unge hustru. Svigermoren stengte henne inne på et knøttlite rom og ga henne bare skyller å spise. Til slutt klarte hun å flykte til sin familie og klaget til hertugen av Flandern og biskopen av Tournai-Noyon.

Under press fra Godelevas far og biskopen lovte Bertulf å vende tilbake til sin hustru og å behandle henne godt. Han holdt det første løftet, men ignorerte det andre. Han simulerte forsoning, men etter en stund bestemte han seg for å bli kvitt henne. Da hadde de vært gift i to år. Mens han selv reiste til Brugge for å unngå mistanke, overfalt to leiesvenner på hans kommando Godeleva om natten, lurte henne ut bakdøren og myrdet henne ved en kombinasjon av kvelning og drukning - de druknet henne i en dam mens en løkke var bundet om halsen hennes. Deretter la de henne i hennes egen seng i håp om at det skulle å se ut som en naturlig død. Andre kilder skriver at de gjemte liket i en brønn. Det var den 6. juli 1070 i Ghistelles (noen kilder skriver 30. juli). Disse hendelsene er kjent fra en beretning som ble skrevet av en samtidig, Drogo av Bergues.

Bertulf giftet seg igjen nesten umiddelbart. Han ble aldri dømt for forbrytelsen, men lokal indignasjon og rapporter om mirakler på hennes forbønn førte til hennes kult som en helgen i Flandern. Et av miraklene ga Bertulfs blinde datter med sin andre hustru synet tilbake. Bertulf angret og ble en botgjørende munk. Stedet der hun ble drept, utenfor slottet i Ghistelles, ble raskt et valfartssted, og i 1084 fikk biskopen av Tournai Godelevas legeme skrinlagt i kirken i Ghistelles, og dokumentet som verifiserte hennes relikvier, er bevart. Hun har alltid siden vært æret som martyr, selv om det vanskelig kan sies at hun døde for sin tros skyld. Men hun er et eksempel på en som blir uskyldig drept og deretter blir lokalt regnet som martyr. Hennes minnedag er 6. juli.

Ghistelles er fortsatt et valfartssted, hvor vann som blir drukket fra Godelevas kilde, kurerer sår hals - trolig fordi hun var blitt kvalt. Hennes kult var populær i Flandern og Boulogne, og kunstnere fra 1400- til 1700-tallet avbilder henne mens hun blir kvalt av et skjerf av de to tjenerne.

av Webmaster publisert 16.02.2001, sist endret 28.11.2015 - 02:55