Den hellige Genesius av Lyon ( -~679)

Minnedag: 1. november

Den hellige Genesius (Genès, Genestus, Genest, Génis, Genêt) levde i Frankrike på 600-tallet. Han var født i landet, og ikke i Arabia eller Armenia, som det noen steder hevdes. Han var først prior i Fontenelle før han ble valgt til abbed-kapellan i palasset til den hellige dronning Bathild, hustruen til frankerkongen Klodvig II (639-57) av Neustria, som omtrent tilsvarer det moderne Normandie.

Da den lastefulle Klodvig døde i 657 i ung alder, ble Bathild regent for deres eldste sønn, Klotar III, som bare var fem år gammel. Under dronning Bathilds regentskap ble Genesius kongelig minister. Omkring 665 ble det slutt på hennes regentskap ved en palassrevolusjon, og ambisiøse adelsmenn fjernet henne uten omsvøp fra hoffet og sendte henne til nonneklosteret hun hadde grunnlagt i Chelles ved Paris.

Men i 657 eller 658 var Genesius blitt utnevnt til den 37. erkebiskop av Lyon etter den hellige Annemund (Chamond). I striden mellom hushovmesteren (major domus) Ebroin og den hellige biskop Leodegar (Léger) av Autun i 675-76 tok han biskopens parti. Derfor ble han angrepet av en væpnet gruppe som var sendt av Ebroin for å utvise ham fra Lyon, men Genesius samlet en styrke og forsvarte sin by med hell.

Han døde rundt 679 i nonneklosteret i Chelles mens han var på besøk der, og dronning Bathild døde samme sted rundt et år senere. Han ble etterfulgt av Landebert. Hans legeme forble i kirken St. Nicetius til begynnelsen av 1300-tallet, da det ble overført til Chelles. Hans minnedag er 1. november. Flere franske steder bærer hans navn, som Saint Genis l'Argentière (69610), Saint Genis-Laval (69230) og flere andre steder i departementene Rhône og Ain. En kilde kaller ham Genesius av Fontenelle.

av Webmaster publisert 17.07.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:55