Den hellige Griboald av Toul (d. 739)

Minnedag: 8. desember

Den hellige Griboald (Hilduard, Hilduardus, Hildewardus, Hildebertus, Gribaldus, Garibaldus) ble født en gang på 600-tallet i det nåværende Frankrike. Han var sønn av Vulfoad (Wulfoalde), en rik og mektig herre og grunnlegger av klosteret Saint Mihiel nær Verdun i departementet Meuse i regionen Lorraine, som kong Pipin den lille (741-68; konge fra 751) konfiskerte fordi han tok parti mot ham og for den fjortende og siste merovingerkongen, Kilderik III (743-51).

Etter at biskop Dodo av Toul døde i 705, ble Griboald i 706 valgt til den 22. biskop av Toul i Austrasia (nå i departementet Meurthe-et-Moselle i regionen Lorraine i det nordøstre Frankrike). Austrasia var et østfrankisk kongerike som besto fra 567 til 751 og inkluderte Lorraine. Han ble valgt til biskop med enstemmig samtykke fra alle tre nivåer, det vil si kongen, presteskapet og folket. Kong Kilderik III, som da regjerte, ga ham på oppfordring fra sin hustru dronningen, klosteret i Montier-en-Der og flere landsbyer i nærheten av elven Saulx. Biskopen selv donerte til sin kirke alle arveland han eide i Tranqueville, Aroffe og Riboldi-villam.

Ifølge flere forfattere var det under biskop Griboald at den hellige Deodatus av Nevers (fr: Dié) (ca 590-ca 680), tidligere biskop av Nevers, kom for å grunnlegge et kloster i fjellkjeden Vogesene (Les Vosges) på et øde sted kalt Val de Galilée. Dette klosteret, som ble omgjort til en kommunitet for sekulære kanniker på slutten av 900-tallet, ble grunnlagt av ham og vokse med ham i byen som nå bærer navnet Saint-Dié.

Griboald måtte tåle forfølgelse fra hertug Arnulf om grensene for territoriet Liverdun. Mange adelsmenn kom til biskopens forsvar og oppfordret hertugen til å imøtekomme kravet om voldgift med prelaten. Grev Amalric ble utnevnt av kongen for å dømme, noe han gjorde til fordel for kirken i Toul. Biskop Griboald døde i 739 (eller i 735?) og ble etterfulgt som biskop av Godo (fr: Godon) (739-56).

Migne sier at han ble æret i Dickelvenne i bispedømmet Gent i provinsen Oost-Vlaanderen i Belgia og i Dendermonde i samme provins, hvor hans relikvier befinner seg. Ifølge bollandistene blir overføringen av relikviene av biskop Griboald og den hellige Kristina Mirabilis (1150-1224) til Dendermonde (Teneramunda) i Belgia feiret den 7. september.

Bollandistenes Elenchus nevner ham den 8. desember, mens Migne har 29. desember. Hans navn finnes i Florarium Sanctorum, hos Molanus (Jan Vermeulen, Jan van der Meulen, Jean Molano) (1533-1585) og i noen andre kalendere.

En fest for alle hellige biskoper i Toul ble feiret i bispedømmet Nancy og Toul den 4. september. frem til 1955 (Commemoratio omnium Ss. Episcoporum Ecclesiae Tullensis). Men ved den omfattende kalenderreformen i bispedømmet i 1955, ble de fleste hellige biskopene av Toul fjernet fra den liturgiske kalenderen i likhet med kjente helgener som de hellige Genovefa (fr: Geneviève) (ca 422-ca 500) og Klothilde (fr: Clotilde) (ca 474-545). Også festen for alle biskopene forsvant.

Kilder: fr.wikipedia.org, zeno.org, introibo.fr, Thiéry - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 11. april 2015

av Per Einar Odden publisert 11.04.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:04