Den hellige Gudula (~648-712)

Minnedag: 8. januar

Skytshelgen for Brussel

Den hellige Gudula var datter av hertug Witger og Amalburga, som var niese av hushovmester Pipin av Herstal. Hennes søster var den hellige Reineldis, og hennes bror Adalbert ble biskop av Arras og Cambrai. Hun fikk sin utdannelse i klosteret til sin kusine den hellige Gjertrud av Nivelles. Deretter bodde hun sammen med sine foreldre på familieborgen ved Hamme ikke langt fra Brussel i Brabant. Her viet hun sitt liv til bønn, faste og nestekjærlige handlinger, «en mor for alle ulykkelige».

Selv om kirken i Moorsel var tre km fra hennes fars slott, pleide hun regelmessig å gå dit før daggry. Det ble sagt at djevelen slokket vokslyset hun hadde med, men at det på mirakuløst vis ble tent igjen. Senere bygde hun seg en celle, hvor hun førte et strengt botsliv til sin død.

Hun døde i hjembyen Hamme i 712 og ble gravlagt foran kirkedøren. Hun ble stadig mer æret, og keiser Karl den Store grunnla et nonnekloster til hennes ære. Hennes relikvier ble overført til Moorsel, og deretter i 978 til kirken St. Géry i Brussel, og endelig i 1047 til den store kollegiatskirken Saint-Michel, som senere ble kalt Sainte-Gudule. Der ble de til de ble ødelagt av kalvinister i 1579.

Hennes minnedag er 8. januar. Hennes emblem er et lys eller en lykt.

av Webmaster publisert 13.05.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:55