Den hellige Gundelinda av Niedermünster (~680-~750)

Minnedag: 28. mars

Den hellige Gundelinda (Gundelindis, Gundelina, Gundelind, Gundelindis, Gwendoline) ble født rundt 680 i Alsace i det nåværende Frankrike. Hun var datter av hertug Adalbert av Alsace (675-722) og hans hustru Gerlinde og søster av de hellige abbedissene Eugenia av Hohenburg og Attalia av St Stefan i Strasbourg. Noen kilder sier at også den hellige Einhildis var deres søster. Gundelinda ble i likhet med sine søstre undervist i det fromme liv av deres tante, den hellige Odilia, bror av deres far.

Odilia grunnla også i 707 klosteret Niedermünster og et tilknyttet hospital ved foten av Hohenburg, og hun var abbedisse for begge klostrene til sin død rundt 720. Hun bestemte sin niese Gundelinda til andre abbedisse etter hennes død. Da Gundelinda døde en gang etter 750, ble hun etterfulgt av Einhildis som den tredje abbedisse av Niedermünster. Men ettersom hun også oppgis med dødsår rundt 750, kan hun ikke ha sittet lenge som abbedisse.

Gundelinda og Einhildis ble gravlagt i klosteret Niedermünster, og derfra kom relikvier til stedet Saint-Nabor og til klostrene Einsiedeln i Sveits og Molsheim i Alsace. Butler nevner Gundelinda sammen med den hellige Enhildis (Einhilde) blant de hellige som ble æret i Alsace og en del av Sveits. Hennes minnedag er 28. mars, også hos Migne, mens bollandistene nevner henne den 3. desember (som er minnedagen til hennes søster Attalia av Strasbourg)

Kilder: Heiligenlexikon, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. mai 2014

av Per Einar Odden publisert 27.05.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05