Den hellige Gunthild av Suffersheim (d. ~1050)

Minnedag: 22. september

Skytshelgen for tjenestefolk og kveg; mot spedalskhet og kvegsykdommer; medskytshelgen for bispedømmet Eichstätt

Den hellige Gunthild (Gunthildis, Gunhild, Gunilda, Gunilla, Gunna) ble født på 900-tallet i Suffersheim (?) ved Treuchtlingen i Franken i delstaten Bayern i Sør-Tyskland. Hun var tjenestejente i Suffersheim og utmerket seg gjennom en spesiell velgjørenhet og nestekjærlighet. Også hennes vennlige vesen og hennes ydmykhet gjorde sterkt inntrykk på mennesker i hennes nærhet. Hun døde rundt 1050 (i 1057?) i Suffersheim.

På grunn av en opptegnelse av abbed Dominikus av Plankstetten fra 1651 regnes graven med hennes jordiske rester i Suffersheim som historisk. Hennes minnedag er 22. september, men kalendariet i bispedømmet Eichstätt nevner 28. september som hennes minnedag. Hun er skytshelgen for tjenestefolk, mot spedalskhet og kvegsykdommer. Også bispedømmet Eichstätt står under hennes patronat. Hennes kult var tidligere vidt utbredt, men den begrenser seg nå til bispedømmet Eichstätt.

Fundamentene av middelalderkapellet og det nye Gunthildiskapelle i øvre Schambachtal

1 ½ kilometer vest for Suffersheim i øvre Schambachtal (Landkreis Weißenburg-Gunzenhausen) lå en eneboerhytte med kapell hvor Gunthild skal ha bodd på 1000-tallet. I den lille bekken som fløt forbi kapellet pleide folk å la sykt kveg bade for å bli helbredet. Den middelalderske valfartskirken sto der helt til 1500-tallet, men nå er det bare fundamentene igjen. Etter reformasjonen døde valfartene hen og den hellige Gunthild ble mer eller mindre glemt.

Steinskulptur av den hellige Gunthild i kapellet

Men ved siden av fundamentene etter den gamle kirken ble det i 1993 påbegynt et økumenisk kapell etter planer av professor Johannes Geisenhof av frivillige hjelpere i Förderverein St.-Gunthildis-Kapelle, både katolske og protestantiske. Kapellet kalles «Guds sneglehus» (Schneckenhaus Gottes) på grunn av sin form. Det ble vigslet i 1995 av Gregor Maria Hanke, da abbed i klosteret Plankstetten og i dag biskop av Eichstätt, og den evangeliske dekanen av Pappenheim, Klaus Zillich. Fordi det er så lite, blir gudstjenestene ofte feiret utendørs.

Gunthild avbildes i bondeklær eller i lang kjole med kappe. Som attributt har hun melkebøtte eller melkekanne, ofte også en osteleiv. Hun avbildes også sammen med en ku, for eksempel i kirken i Biberbach ved Beilngries i Bayern. I Dettenheim i det katolske sognet Weißenburg er den kjente «låvekirken» (Scheunenkirche) viet til Gunthild. Den salige biskop Gundekar II av Eichstätt (1057-75) tok med hennes bilde i sitt Pontifikale (Gundekarianum) og vigslet et alter til henne i domkirken. På 1400-tallet ble hun i St. Walburg regnet som en slektning av den hellige Valburga av Heidenheim (ca 710-79).

av Webmaster publisert 21.12.2007, sist endret 28.11.2015 - 02:55