Den hellige Gwawr ferch Brychan (400-t)

Den hellige Gwawr levde på 400-tallet i Wales. I sin Pedigree of Brychan’s Children oppgir David Nash Ford hennes fødeår til ca 467. Hun var en av de mange døtrene av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales. Rice Rees mener som vanlig at hun trolig heller var barnebarn enn datter av Brychan.

Hun var gift med Elidyr Lydanwyn [Llydanwyn] («den tykke og vakre»), konge av South Rheged (ca 462-560) og av slekten til Coel Hen. Sammen hadde de en sønn, den velkjente skalden (barden) Llywarch Hen. Vi kjenner ingen kirkededikasjoner eller minnedag for henne.

Progenies Keredic («Ceredigs etterkommere»), en genealogisk pamflett fra 800-tallet, og slektstavlene i Jesus College MS 20 nevner en Gwawr som var datter av Ceredig ap Cunedda Wledig og mor til den hellige Gwynllyw, far til den hellige Cadoc, men ellers kalles hun Gwawl. Progenies Keredic nevner også en Pedyr Lanwaur som var nevø av Gwawr. Lanwaur kan her stå for enten l.lan Wawr eller Llan Fawr, men den eksakte beliggenheten av denne kirken og om denne Gwawr kan betraktes som dens grunnleggerske, er umulig å avgjøre.

Kilder: Baring-Gould (6), Rees - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. mars 2013

av Per Einar Odden publisert 13.03.2013, sist endret 04.10.2013 - 14:05