Den hellige Hyacint av Sabina og to ledsagere

Minnedag: 9. september

Den hellige Hyacint (it: Giacinto) skal ha lidd martyrdøden på et ukjent tidspunkt i Sabinerlandet, ved den trettiende milesteinen, rundt fem mil fra Roma. Sammen med ham led også de hellige Alexander og Tiburtius (it: Alessandro e Tiburzio) martyrdøden. Deres minnedag i Martyrologium Romanum er 9. september.

Ifølge bollandistene står disse i nesten alle de eldre martyrologiene, selv om de ikke alltid kalles martyrer og ikke alltid står oppført på samme vis og i samme orden. For eksempel heter de i en gammel utgave av Martyrologium Hieronymianum for Jacentus, Alexander og Tiburtus; i en annen utgave står navnene Hiacynthus, Alexander, Tiburtius, Juvinus og Silvanus; i en senere utgave står Hyacint alene under navnet Jacintus. I den hellige Rabanus’ martyrologium heter han Jacynthus og kalles diakon, men det skyldes en forveksling med den hellige diakonen Hyacint som døde som martyr under keiser Hadrian i enten Terracina eller Porto. Hos Notker står navnene som i Martyrologium Romanum; likedan hos Ado og Usuard, bare at de ikke kalles martyrer. Hos Petrus de Natalibus betegnes Hyacint som biskop, men denne betegnelsen finnes ikke noen andre steder.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, Patron Saints SQPN, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 18. juli 2006

av Webmaster publisert 18.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:55