Den hellige Hardulf av Breedon

Minnedag: 6. august

Den hellige Hardulf (Hardulph) var en engelsk helgen på et ukjent tidspunkt. Kirken i Breedon-on-the-Hill i Leicestershire var viet til ham, men vi vet ingenting om ham, heller ikke når han levde. Han kan være identisk med den eremitten i Bredon (eller Breedon) som opptrer i biografien om den hellige Modwenna av Burton upon Trent. Hans minnedag er 6. august (?), men 21. august nevnes også. Hans fest ble også feiret av augustinerne i Nostell.

Et av de få gjenværende landemerkene fra det forsvunne kongeriket Mercia er en høydetopp i det nordvestre Leicestershire. Selv om den er bare rundt seksti meter høyere enn den omliggende landsbygda, er kalksteinsfrembruddet synlig i vid omkrets. Et saksisk kloster lå en gang på toppen av høyden, grunnlagt rundt 675 etter kongerikets omvendelse fra hedendommen, og nevnt av den hellige Beda den ærverdige som «Brindun». Kirken der i dag har en merkelig dedikasjon – til St. Mary og St. Hardulf.

Denne Hardulf er en noe mystisk skikkelse. En tekst fra 1541 refererer til «St. Hardulche på et sted kalt Bredon» og forteller om hans liv i en celle gravd ut i en klippe. Tidligere skrev Hugh Candidus, en kronikør fra 1100-tallet, at i Breedon lå Sanctus Aerdulfus Rex gravlagt. Var Breedon hvilested for et hellig juniormedlem av kongefamilien i Mercia?

Kilder: Farmer, Benedictines, Bunson, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 15. september 2011

av Per Einar Odden publisert 15.09.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05