Den hellige Harduin av Bretagne (d. 577)

Minnedag: 29. november

Den hellige Harduin (Harduinus, Hardouin, Ouardon, Wardon, Hoarzon, Huardo, Houardon, Hoardon) levde på 500-tallet i Bretagne i det nordvestre Gallia. Han var biskop av Saint-Paul-de-Léon (Saint-Pol-de-Léon) i Finistère i Bretagne. Han er bare kjent som et navn fra bispelistene i dette gamle bispedømmet, men tradisjonen i Bretagne sier at han kom fra Britannia og slo seg ned som eremitt i området Landerneau, og at hans ry gjorde at folket valgte ham til biskop.

I Landerneau i Finistère, landet hvor han er skytshelgen, finnes en statue fra 1600-tallet av Harduin hvor han er kledd som en biskop med mitra og stav, mens han deler ut velsignelser. De ulike propriene i det gamle bispedømmet Léon, som i dag er en del av Quimper, som absorberte Léon ved konkordatet i 1802, fastla festen for helgenen til 24. november og utpekte ham som biskop av byen. Bispekatalogene for bispedømmet er sene og upålitelige, men p. Albert Le Grand OP i Vie des Saints de la Bretagne Armorique (1636) nøler ikke med å påpeke at Harduin var den åttende biskop av Léon, «valgt i år 635 under pave Honorius I, keiser Heraclius og kong Hoel III av Bretagne» og at «han døde i år 650».

Han var ikke så heldig å ha en skikkelig legende, ikke en gang en sen en. Han nevnes bare i de legendariske og sene biografiene til de hellige Herveus og Goeznoveus. I den første fører Harduin, beskytter og venn av Herveus, smertelig og sakte den blinde skalden til det bretonske bispekonsilet som møttes på toppen av Menez Bré for å fordømme den berømte tyrannen Conmore som drepte sin hustru, den hellige Trifina, og hennes sønn, den hellige Tremorus.

Tilbake fra konsilet ba Harduin Herveus om å be til Gud fordi han også ville kontemplere himmelens underverk som han gjorde, til tross for sine blinde øyne. Etter tre dager med faste og bønn så han både himmelen åpen og kontemplerte korene av engler og helgener, som Herveus gjenkjente på lyden av en nydelig melodi. Da de hadde sunget sangen Cantemus Domino, ble himmelen stengt, men Harduin kjempet for å komme tilbake til jorden. Da han ble syk, tilkalte han abbeden Goeznoveus for å hjelpe ham og gi ham de siste sakramentene, og han valgte ham til sin etterfølger som biskop av Léon.

Selv om det ikke er mulig å dokumentere noe om Harduins episkopat og epoke, må vi erkjenne at kulten er gammel. Han blir påkalt i de gamle bretonske litaniene fra 800-tallet under navnene Hoierdonus og Harduinus. Han døde i 577 og hans minnedag er 29. november. Kilden Infocatho har 19. november og kilden santiebeati.it har 24. november.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 25. oktober 1999

av Webmaster publisert 25.10.1999, sist endret 28.12.2015 - 12:04