Den hellige Habet-Deus av Luna (d. ~500)

Minnedag: 17. februar

Den hellige Habet-Deus (Habet-Deum; it: Ebedeo) levde på 400-tallet i Italia. Han var den første biskop av Luna i Etruria, nå Luni i kommunen Ortonovo i provinsen La Spezia i regionen Liguria i Nord-Italia, på grensen til regionen Toscana. Det er imidlertid usikkert når. Noen mener at han var den biskopen som deltok på synoden i Sinuessa i Campania og på det apokryfe konsilet i Roma i 324, men de fleste mener at Luna ble bispedømme på 400-tallet og at han var biskop på slutten av 400-tallet og ble martyrdrept rundt år 500.

På den tiden raste vandalenes forfølgelser i Nord-Afrika, og det oppsto en antakelse om at Habet-Deus opprinnelig var en biskop i Nord-Afrika som ble forvist av de arianske vandalene til Italia. Men dette er nok en sammenblanding med den hellige Habetdeum av Tamalluma (400-t), et gammelt bispesete i det nåværende Tunis. Han ble sendt i eksil av vandalkongen Geiserik, og noen av de forviste biskopene havnet i Italia, slik at disse to biskopene ble blandet sammen.

Byen Luna ble ødelagt av araberne i 1016, og den ligger nå i ruiner. I 1204 ble bispesetet flyttet til nærliggende Sarzana, og Habet-Deus æres nå der. Hans minnedag er 17. februar.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, santiebeati.it, zeno.org, orthodoxengland.org.uk - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. september 2011

av Per Einar Odden publisert 08.09.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05