De hellige Isaurus av Apollonia og syv ledsagere (d. ~283)

Minnedag: 17. juni

De hellige Basilios og Innocent, Felix, Hermias og Peregrinus samt Rufus og Rufinus

Den hellige Isaurus var diakon, og han og Basilios og Innocent var alle fra Aten (Basilios nevnes ikke i alle kildene). I en kristenforfølgelse under keiser Numerian (283-84) flyktet de til Apollonia i Makedonia, i dag Pojan i Albania. Der gjemte de seg i en hule, hvor de møtte de hellige Felix, Peregrinus og Hermias (Jeremias), som også hadde gjemt seg der, og de styrket dem i troen. Noen kilder sier at de tre i hulen var hedninger, i tilfelle ble de omvendt og døpt av flyktningene. De nyomvendtes venner fikk greie på dette og anga dem alle som kristne.

De ble imidlertid oppdaget i hulen og angitt til prokonsul Tripontius. Han fikk Basilios, Felix, Hermias og Peregrinus halshogd, mens han overga Isaurus og Innocent til sin sønn Apollonius, som torturerte dem før han fikk dem halshogd. Sammen med dem ble to tjenestemenn i byen, Rufus og Rufinus, halshogd fordi de trodde på Kristus.

Deres minnedag i Martyrologium Romanum er 17. juni, men de nevnes også 6. juli, hvor Hermias kalles Ermias og Innocent mangler. De samme nevnes den 7. juli hos bollandistene, men der heter Hermias også Ermias og en Basilius er innsatt etter Isaurus.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, santiebeati.it, zeno.org, oca.org, goarch.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 17. januar 1999

av Webmaster publisert 20.01.2009, sist endret 28.12.2015 - 12:04