Den hellige Illogan av Cornwall

Minnedag: 18. oktober

Den hellige Illogan er en keltisk helgen som er kjent både i Montgomeryshire i Wales og i Bretagne i Frankrike. Navnet er også funnet i Cornwall. Boderlogan, en gård i Wendron i Cornwall, ble stavet Bod-elugan i 1316, noe som betyr «Illogans hus». En annen helgen, den hellige Illog (Ellidius), er skytshelgen for kirken St Illog i Hirnant i Montgomeryshire i Wales, og navnet opptrer i flere former i det sognet. Flere tidlige walisiske kalendere inneholder hans navn. Noen mener at Illog og Illogan er samme person.

Da William av Worcester besøkte dominikanerklosteret i Truro i 1378, ble han fortalt at relikviene av bekjenneren Illogan var skrinlagt i kirken Illogan nær Redruth i Cornwall. Den originale referansen på latin lyder:

Sanctus Illugham de Cornubia jacet prope Redruth, prope villam Truroburgh

I registeret til biskop William Bytton d.e. av Bath & Wells  kalles denne kirken Ecclesia Sancti Elugani, også Yllugani, og det samme i registeret til biskop Stapeldon. I registeret til biskop Stafford kalles kirken Sancti Illogani de Logan og Sancti Illogani alias Illugani, men også Seynt Luganus. I registeret til biskop Grandisson heter den Sancti Illogani, og det gjør den også i registrene til biskop Brantyngham.

Illogan kan en gang ha hatt sin egen festdag, bare for å miste den etter reformasjonen, da mange ble avskaffet for å redusere antall fridager hvert år. Festdagen for St Illogan holdes nå på den hellige Lukas’ dag 18. oktober, muligens fordi navnet på evangelisten ligner noe på navnet til den gamle keltiske helgenen.

Kilder: Baring-Gould (6), saint-illogan.org.uk - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. juni 2014

av Per Einar Odden publisert 22.06.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03