Den hellige Irene av Roma den eldre (d. ~288)

Minnedag: 22. januar

Lluís Bonifaç i Massó (1730-86): Den hellige Sebastian leges av de hellige Irene og Lucia, alabastrelieff skulpturert i 1763, det kongelige kunstakademiet San Fernando i MadridSkytshelgen for syke og sårede

Den hellige Irene (Herena, Aerena, Syrena) levde i Roma på 200-tallet. Hun var gift med den hellige Castulus, som var hofftjenestemannen ved palasset til keiser Diokletian (284-305), hvor han førte oppsyn med rommene (Zetarius, Diaetarius). Han tok imot forfulgte kristne i sitt eget huns ved palasset, ble angitt av en frafallen og led martyrdøden rundt 286.

Senere fant Irene den hellige Sebastian, som lå på retterstedet gjennomboret av piler og etterlatt av soldatene som antatt død. Irene trodde også at han var død og ville gravlegge ham, men da hun slo fast at han viste livstegn, tok hun ham med til sitt hus sammen med sin hushjelp Lucia og pleide ham til han ble frisk. Hun forsøkte å få ham til å rømme fra byen for å komme seg i sikkerhet, men Sebastian nektet. I stedet kom han i full offentlighet til keiserpalasset og trådte frem for den bestyrtede keiseren for å angripe hans grusomheter mot de kristne. Keiseren dømte Sebastian nok en gang til døden, denne gangen skulle han slås i hjel med stokker. Dette skjedde umiddelbart i arenaen på Palatin-høyden rundt 288.

Hendrick Ter Brugghen (1588-1629): St. Sebastian pleid av St. Irene (1625), Allen Memorial Art Museum på Oberlin College i Oberlin i OhioIrene døde også rundt 288 (eller rundt 300 dersom det var da Sebastian døde). Om det var snakk om en naturlig død eller et martyrium, vet vi ikke. Hennes minnedag er 22. januar. Hun fremstilles som en nonne som pleier Sebastian, med oljegrein og salveflaske. Hun kalles Irene av Roma den eldre for å skjelne hennes fra den hellige Irene (d. 379), søster av den hellige pave Damasus I (366-84). Ingen vet noe om hennes liv, og mange tviler på at hun virkelig har eksistert, siden kildene er sene og hun alltid er knyttet til legenden om St. Sebastian.

Kilder: Gorys, Patron Saints SQPN, Bautz, Heiligenlexikon, ca.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. desember 2011

av Per Einar Odden publisert 06.12.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05