Den salige Jakob Heo In-baek (1822-1868)

Minnedag: 20. september

120. Den salige Jakob Heo In-Baek, koreansk legmann, ble født i 1822 i Gimhae i Gyeongsang-do i Sør-Korea. Han kom fra en bondefamilie og bodde i Eonyang. Han var 24 år gammel da han hørte om Den katolske kirke og ble katolikk. Han praktiserte sin religion trofast og ble høyt respektert av de andre troende. Jakob Heo lærte katekismen til sin hustru Pak Jo-i og sine barn. Han levde med sin hustru som bror og søster for å leve et liv i sølibat for Gud. Han holdt ut i sine anstrengelser for selvfornektelse og levde et ydmykt liv. Han hjalp også de fattige og tok seg av de syke.

Jakob Heo ble arrestert av politiet i 1860 da Gyeongsin-forfølgelsen brøt ut. Han ble tatt med til Eonyang hvor han ble straffet mange ganger. Til tross for avhør og tortur bekjente han åpent at han var katolikk. Etter femti dager i fengsel ble han overført til Gyeongju. Han fortsatte å bekjenne sin tro på Gud og ble holdt i fengsel i åtte måneder. På den tiden ga kongen ordre om at forfølgelsen skulle stanses. Jakob Heo ble satt fri og vendte hjem.

Jakob Heo flyttet til Jukryeong i Ulsan (nå: Icheon-ri i Sangbuk-myeon i Ulsan-si i Gyeongnam). Der møtte han de salige Peter Yi Yang-deung (nr 118) og Lukas Kim Jong-ryun (nr 119). De ba og tilba Herren sammen, og de tjente til livets opphold ved å selge trevarer. Han forsømte aldri bønn og meditasjon, og han uttrykte ofte sitt ønske om å dø som martyr. Jukryeong var relativt trygg da Byeongin-forfølgelsen brøt ut i 1866 og mange katolikker over hele landet ble arrestert. I 1868 fant politiet ut om den kristne landsbyen Jukryeong. De arresterte Jakob Heo og hans medkatolikker. Da han ble tatt med til Gyeongju, sa han til sin familie: «Be for meg og tenk på historien om martyriet til den hellige Barbara».

Da de nådde militærbasen Gyeongju, begynte avhørene. Jakob Heo bekjente modig at han var katolikk. Han avslørte aldri hvor andre troende eller katolske bøker befant seg. Den øverstkommanderende ble rasende og ga ordre om at han skulle slås kraftig. Hans kropp blødde og hans ben var brukket. Men hans tro på Gud forble fast.

Jakob Heo ble overført til Ulsan sammen med sine ledsagere. Han ble avhørt og torturert igjen. Han ble dømt til døden og tatt med til Jangdae (nå: Byeongyeong-dong i Ulsan-si i Gyeongnam), hvor militærkommandoens hovedkvarter lå. Den 14. september 1868 (den 28. juli etter månekalenderen) ble han halshogd og døde som martyr i Ulsan i Gyeongsang-do sammen med kateketen Peter Yi og Lukas Kim. Jakob Heo var 46 år gammel. Rett før henrettelsen ba han og påkalte Jesus og Maria med høy røst. Hans hustru Pak Jo-i, som fulgte ham til retterstedet, tok med seg hans legeme og gravla det i hemmelighet.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05