De hellige Justus og Pastor av Alcalá (~291/295-304)

Minnedag: 6. august

St. Justus, by Huesca, 16th cent., Museo Diocesano, Barcelona Skytshelgener for Alcalá og Madrid

De hellige Justus og Pastor var to brødre som etter tradisjonen var født ca 291 og ca 295 i Complutum (nå Alcalá de Henares) ved Madrid i Spania. De første årene på 300-tallet var preget av de grusomme kristenforfølgelsene under keiser Diokletian (284-306). En av keiserens mest beryktede forfølgere var en mann ved navn Dacian, som var guvernør i Spania og reiste rundt i landet i et vanvidd av vold og terror. I året 304 nådde han byen Alcalá. Proklamasjoner forlangte at alle kristne skulle avsverge sin tro under trussel om dødsstraff.

De to skoleguttene Justus (13) og Pastor (9) hørte om dette og bestemte seg for å vise at deres egen kristne tro var like sterk som hos enhver av de eldre. De løp av sted fra skolen og bekjente sin tro. Dacian trodde det skulle bli enkelt å kue to skolegutter, så han ga ordre til at de to unge kristne skulle piskes voldsomt. Men selv om ordren ble utført, ga ingen av guttene etter, til tilskuernes forbløffelse. I stedet ropte de to brødrene oppmuntrende ord til hverandre, noe som bare gjorde torturistenes raseri enda større. Dacian ble stilt til skamme av deres mot. Han ønsket fortsatt å få dem drept, men dommen ble fullbyrdet i hemmelighet. De ble halshogd utenfor Alcalá uten tilskuere, men noen medkristne fant deres legemer og gravla dem der de hadde dødd. Prudentius nevner dem blant Spanias mest ærerike martyrer og den hellige Paulinus av Nola fikk sin lille sønn gravlagt nær deres legemer i Alcalá. Deres kult bredte seg også til Frankrike og Sardinia.

Selv om brødrenes acta er tvilsomme, er deres kult genuin og gammel. Deres angivelige legemer ble oppdaget på 700-tallet og fraktet til Huesca. I 1568 ble de brakt tilbake til Alcalá, hvor de ligger under høyalteret i kollegiatskirken. Deres minnedag er 6. august. Deres navn står i Martyrologium Romanum. I Hieronymianum står deres navn på 25. august. De regnes i dag med blant skytshelgenene for Alcalá og Madrid.

av Webmaster publisert 11.10.2001, sist endret 28.11.2015 - 02:56